Na mom radaru: Biljana Tasić

17. April 2022.
Biljana Tasić je diplomirala grčki jezik i književnost na Filološkom fakultetu, Univerziteta u Beogradu. Radi kao nastavnik romskog jezika u školi za osnovno i obrazovanje odraslih i izvršna je direktorka udruženja Romag
FPzYiO4XwAoGZvu

Izvor: Novi magazin

Biljana Tasić. Foto: https://mobile.twitter.com/bilja_gypsy

MEĐUNARODNI DAN ROMA U SRBIJI

U čitavom svetu je 8. aprila različitim aktivnostima obeležen Međunarodni dan Roma. Tom prilikom udruženje Romag je u saradnji sa Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti, Projektom za integraciju Roma i Narodnim pozorištem organizovalo treću po redu Svečanu akademiju, ovaj put, posvećenu, “Nezaboravnim romskim velikanima Balkana”. Uz sve veće prisustvo desničarskih partija i otvorenog anticiganizma, odnosno rastuće netrpeljivosti prema romskoj nacionalnoj manjini, ne samo u Srbiji, već i na čitavom Balkanu, osećali smo obavezu da ovaj dan iskoristimo tako što ćemo ukazati na romsku istoriju, tradiciju, lepotu jezika i kulturu, ali i na neprihvatljiv jaz koji postoji između romske nacionalne manjine i većinskog stanovništva. Pred punom salom Narodnog pozorišta u Beogradu publika je imala prilike da sazna ko su bili Šaip Jusuf, profesor iz Skoplja, Svetozar Simić – borac za prava Roma, Trifun Dimić – pesnik, Stjepan Nikolić, Milan Đurđević i Joka Nikolić koji su preživeli užase stradanja Jasenovca i mnogi drugi. Tom prilikom nastupili su Jadranka Jovanović, primadona opere Narodnog pozorišta u Beogradu, Nataša Tasić Knežević solistkinja opere u Srpskom narodnom pozorištu, Saša Knežević, pijanista i kompozitor, Branko Tadić i etno hor, čelistkinja Irina Skorikova i pijanista Uki Ovajskajnen dok su program vodili glumci Nina Nešković i Dragan Sekulić, uz izvrsnu režiju Ivane Dragutinović Maričić.

 

ŠTA ĆEMO SA OBRAZOVANJEM?

Iako se situacija vezano za obrazovanje, usled izmena koje uključuju socijalnu inkluziju, značajno popravila i omogućila romskoj deci da pohađaju osnovnu školu bez da budu obarani “samo zato što su romske nacionalnosti”, primetna je sve veća zloupotreba ove mogućnosti. Naime, socijalna inkluzija u obrazovanju podrazumeva rad sa decom po redovnom programu, individualizovanim ili prema IOP-u 1 i IOP-u 2, pri čemu je ovaj poslednji navedeni program predviđen za decu sa smetnjama u razvoju. Dete koje pohađa školu po IOP-u 2 vredi kao dva deteta. Kako se u osnovnim školama smanjuje broj dece i učitelji i nastavnici postaju tehnološki viškovi ili ostaju bez posla, primetno je da se deca romske nacionalnosti koja nemaju nikakve smetnje u razvoju sve više stavljaju na program IOP 2 kako bi se nastavnicima i učiteljima sačuvalo radno mesto. Ovakva zloupotreba je dovela do toga da se u pojedinim osnovnim školama naprave i neformalna IOP 2 odeljenja u kojima su samo romska deca iako je to zakonom zabranjeno. Stoga je vreme da se Ministarstvo prosvete, kulture i informisanja aktivnije uključi i istraži ove nepravilnosti i spreči dalju zloupotrebu romske dece.

I ZA KRAJ NEŠTO LEPO

Veoma sam srećna jer će od oktobra udruženje Romag nastaviti rad na prvoj evropskoj knjizi romskih bajki i na projektu usavršavanja dijaloga i kulturnih medijatora. A bajke i dijalog nam, u ovom našem ludom vremenu, trebaju više nego ikad.

Tekst je prenet sa portala Novi magazin.

Click