Пријепољски радикали таргетирају новинарку Телевизије Форум

22. June 2020.
Објавом, која практично представља и саопштење, јер је постављена на званичној страници, на најгрубљи могући начин врши се притисак на слободу медија и, објављивањем фотографије, таргетира новинарка Телевизије Форум и уредница портала Форум Инфо Мирела Вељовић. Посебно забрињава то што се, осим коментарисања и довођења у питање професиналности и објективности, њено писање повезује са верском припадношћу и имплицира да је текст напад на Зорана Деспотовића јер је „српске националности“ а Вељовић муслиманка, односно Бошњакиња.
SRS-reagovanje-01-r.jpg

Наиме, текст под насловом „Колико су нас коштали пријепољски посланици у Народној скупштини“ био је повод за објаву на Фејсбук страници пријепољских радикала, чију аутентичност нам је потврдио доскорашњи народни посланик и некадашњи председник пријепољског одбора, а сада председник Златиборског окружног одбора Зоран Деспотовић.

Не улазећу у питање ауторства објављеног саопштења, и правописни и граматички стил, нејасно је шта је радикалима засметало у тексту, у којем су објављени подаци о примањима народних посланика из Пријепоља Зорана Деспотовића и Драгољуба Зиндовића, који се налазе у бази података Центра за истраживачко новинарство „Kолико кошта посланик“, објављеној 15. јуна. Објављени су подаци, које је ЦИНС добио од Народне скупштине Републике Србије путем Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, без икаквог новинарског коментара или осврта, те се не може видети на који начин Телевизија Форум, односно Удружење „Форум жена Пријепоља“, „обмањује и збуњује“ грађане и „дискредитује“ Деспотовића.

Тврдња да је он „једини кандидат из Пријепоља српске националности“ (на Изборима за народне посланике Народне скупштине) је неистина, јер само на листи СРС су биле још две кандидаткиње из Пријепоља, а укупно их је 11 на свим листама, који су, судећи по именима, српске националности. Коментарисати наводе о средствима, које је Форум жена Пријепоља добио из буџета Републике Србије и локалних самоуправа од 2015. године до данас, беспредметно је јер су сви подаци јавно доступни у бази података Агенције за привредне регистре, па је и аутор саопштења једноставно дошао до њих.

О овом случају Телевизија Форум ће обавестити новинарска удружења и организације и удружења које се боре за слободу медија.

Članak je prenet sa portala Foruminfo.

Članak je prenet sa portala Foruminfo.

Click