Slavna istorija i novi bitovi džeza

22. October 2019.
Jubilarni, 35. Beogradski džez festival, pod sloganom Džez svetkovina / Jazz Celebration, održava se ove godine od 22. do 27. oktobra u salama Doma omladine Beograda i u Kombank dvorani
JazzPlakat (002)

Piše: Dragan Stošić

Najstariji i međunarodno najpriznatiji srpski džez festival (član Evropske džez mreže / Europe Jazz Network), tokom šest redovnih i dva dodatna programska dana, predstaviće tridesetak sastava iz celog sveta i Srbije, kao i bogat prateći program.
Jubilarno izdanje BDžF postavlja obavezu, kako kaže Vojislav Pantić, umetnički direktor tog festivala, da se sagleda gde je sve festival bio prisutan za ovih skoro 40 godina kao i šta će to predstavljati džez u budućnosti. Odnosno, kako je rekao, da se osvrnu na slavnu istoriju, shvate da se džez menja i da treba predstavljati ono šta će za koji godinu odrediti bitove džeza u svetu.
DVA +: Džez svetkovinu ove godine počinje stari znanac ovdašnje publike – Nikola Konte, čuveni italijanski muzičar koji je institucija za sebe kad je reč o predstavljanju mogućnosti ukrštanja džeza sa klabingom. On će svoje di-džej umeće predstaviti 21. oktobra u Centralnom holu DOB. Takođe u dodatnom programu, ali 28. oktobra u Velikoj sali DOB, nastupa Norvežanin Ketil Bjernstad, koji je zajedno sa Arildom Andersonom, Terjeom Ripdalom i Jonom Kristensenom, bio među vodećim skandinavskim stvaraocima u traženju evropskog puta u džez.
Sastav Nikolov-Ivanović Undectet, jedan od najambicioznijih džez poduhvata u celokupnoj istoriji džeza sa ovih prostora, koji udružuje talente Vladimira Nikolova i Srđana Ivanovića sa devetoro vrhunskih muzičara iz nekoliko evropskih zemalja, svečano će otvoriti ovogodišnje izdanje festivala. Njima će se 22. oktobra, u Velikoj sali DOB, kao specijalni gost pridružiti Mažik Malik (Magic Malik), značajni predstavnik srednje džez generacije iz Francuske. Iste večeri nastupiće i velikan francuske scene, čiji rad je otvorio vrata mnogim tamošnjim savremenim autorima, Anri Teksije (Henri Texier) sa projektom Sand Woman.

ZVEZDE U BIVŠEM DOMU SINDIKATA: Kombank dvorana ugostiće 23. oktobra Stenlija Klarka i njegov bend, kao i petnaestočlani belgijski orkestar Flat Earth Society, pod rukovodstvom multiinstrumentaliste i kompozitora Petera Vermera. Stenli Klark zauzeo je mesto na džez Olimpu još sredinom 1970-ih, kao osnivački član proslavljenog fjužn sastava Return To Forever i uspešan solo izvođač. Njegovom zaslugom bas gitara je na velika vrata ušla u džez. Prvi put posetio je Beograd 1975. sa RTF, a potom je dolazio još tri puta u različitim kontekstima.
Drugi festivalski koncert u Kombank dvorani zakazan je za 24. oktobar, a otvoriće ga Trio Dmitrija Ilugdina sa specijalnom gošćom, pevačicom Tanjom Balakirskom. Nakon njih još jedna velika zvezda – Dajen Rivs (Dianne Reeves and Quartet), koja u Beograd dolazi da „nam osvetli gde je mesto vokalnog džeza u 21. veku: kako smo prošli put od klasičnih bluz pevačica oličenih u patnji i humoru Ma Rejni i Besi Smit, preko sketovanja Ele Ficdžerald i kolorature Sare Von, do vremena u kome će sving i bibap biti samo dve grane bogatog drveta na kome listaju i Brazil i Afrika, pop i ritam i bluz, virtuozni vokalni vodoskoci i nežne romantične balade“.
I poslednjeg (zvaničnog) dana festivala publika će se naći u Kombank dvorani, ovoga puta da vidi, najpre, Mingus Big Band, a potom i živu ikonu džeza, saksofonistu i flautistu Čarlsa Lojda, koji će promovisati svoj novi album Kindred Spirits. Jedan od najvećih lidera i improvizatora svih vremena, nepresušni mislilac i inovator, na novom albumu istražuje spojeve modernog džeza sa bluzom i spiritualima, što na neki način predstavlja i vraćanje sopstvenim korenima. Mingus Big Band, pak, prvi je američki veliki orkestar na BDžF još od 1990. Sastav prvoklasnih njujorških muzičara pod umetničkim vođstvom Mingasove supruge Sju ne bavi se samo iščitavanjem zaostavštine legendarnog kontrabasiste, već je autentično tumači originalnim aranžmanima kompozicija iz Mingasovog opusa.
Gitarista Gilad Hekselman (sa svojim triom) još jedan u nizu fascinantnih izraelskih talenata koje predstavlja BdžF, dok je dvadesetosmogodišnja Amerikanka Džezmija Horn nesumnjivo najveći vokalni talenat najmlađe generacije džez umetnika. Oni nastupaju 25. oktobra u Velikoj sali DOB. Sledeće večeri, u istom prostoru, predstaviće se kanadska pijanistkinja i pevačica Laila Biali sa svojim triom i najveća nemačka džez zvezda novije generacije – Mihael Volni.

AMERIKANA: U sali DOB Amerikana programi će se odvijati od 23. do 27. oktobra. Kreću kvartet Dragon’s Fuel, najambiciozniji od projekata novosadskog muzičkog kolektiva Horz, okupljenog oko kompozitora i multiinstrumentaliste Lava Kovača + Rastko Obradović Quartet + Milan Stanisavljević Quintet
Druge večeri predstaviće se Quartet Unloved poljskog saksofoniste Maćeja Obare i Yellow Squeeds gitariste Frančeska Diodatija. Bubnjar i kompozitor Maks Andžejevski nastupiće 25. oktobra sa svojim sastavom HÜTTE, u programu inspirisanom muzikom, takođe, bubnjara Roberta Vajata. Nastupom septeta Shake Stew, iste večeri, BDžF nastavlja tradiciju predstavljanja najbitnijih projekata sa aktuelne austrijske džez scene.
Poseban izazov BDžF nalazi u otkrivanju novih talenata, poput britanskog trubača Henrija Spensera koji će sa bendom Juncture nastupiti 26. oktobra. Nakon njih na svenu izlazi alt saksofonista i kompozitor Stiv Kolmen sa sastavom Five Elements. Novi projekat Five Elements koji će biti viđen u Beogradu karakterističan je zbog angažovanja repera Kokaja, i predstavlja jedno od najotvorenijih izdanja ovog sastava ikad.
Poslednje večeri DOB Amerikana ugostiće sekstet Axes, koji predvodi portugalski saksofonista i kompozitor Žoao Mortagva, nakon čega izlazi sekstet Freaks koji predvodi francuski violinista Teo Sekaldi.

Tekst prenet iz Novog magazina

Click