RTK: SAD otkazale investicione projekte na Kosovu dok se ne ukinu takse

11. februar 2020.
SAD su odlučile da otkažu sve glavne investicione projekte na Kosovu dok kosovska vlada ne bude ukinula takse na srpsku robu, javio je RTK pozivajuću se na svoje izvore.
kosovska-mitrovica-roba-srbija-kosovo-takse-678x381.jpg
Foto: BETA/Igor Majstorovic/DS

Američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel, koji je ujedno i specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za pregovore, danas je imao „jasnu i oštru komunikaciju“ sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednicom Skupštine Vjosom Osmani, kojima je „jasno stavio do znanja“, da su SAD spremne da investiraju milione na Kosovu ako se taksa otkloni.

„Međutim, SAD će otkazati sve projekte dok vlada ne bude uklonila takse i odustala od planova za uklanjanje reciprociteta“, javila je RTK, a prenosi KoSSev.

„Dalje investicije na Kosovu od strane korporacije milenijumskog izazova planirane su u budžetu Donalda Trampa. Očekuje se da kompaktni sporazum obezbedi veliki podsticaj za energetsku infrastrukturu i omogući javno privatna partnerstva za ekonomski rast Kosova“, stoji u poruci Seljimija.

Grenel je nakon forimiranja kosovske vlade imao jasnu poruku da od novih predstavnika vlasi očekuje da će ukinuti takse.

Za razliku od SAD, koje se protive reciprocitetu koji je najavio kosovski premijer Aljbin Кurti, Evropska unija nije odlučno protiv.

„Za ponovno pokretanje dijaloga potrebno je potpuno poverenje dveju država, treba napustiti jednostrane akcije poput tarifa i kampanja priznavanja“, rekao je za Gazetu Express portparol Evropske unije Peter Stano.

Evropska unija, kao posrednik u dijalogu između Beograda i Prištine, još uvek nema jasan stav po pitanju reciprociteta koji je najavio kosovski premijer Aljbin Кurti, piše Gazeta.

Članak je prenet sa portala Danas.

Članak je prenet sa portala Danas.