Veran Matić – Na putu za Glinu

29. July 2021.
Danas se u Glini obeležava 80 godina od pokolja Srba u pravoslavnoj crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Glini, mestu masovne ustaške likvidacije Srba civila, koja su počela u noći 29/30. srpnja 1941. i završena masovnim ubistvima u noći 4/5. kolovoza.
bacin
Baćin

Piše: Veran Matić

Preko 1.000 zaklanih sa Korduna i Banije dece, zena, starih sateranih u crkvu, namamljivanih prilikom za pokrštavanje koje su mnogi videli kao mogući spas od smrti. Posle zločina, crkva je srušena, tako da je time zaokružen proces potiranja postojanja Srba na ovim prostorima.

Na putu prema Glini pored Jasenovca, krenuo sam ka Hrvatskoj Dubici da posetim mesto stradanja Hrvata u 1991. godini. U Baćinu je otkrivena masovna grobnica, druga po veličini posle Ovčare. Tela 56 civila pronađena su na obali Une. Položio sam cveće na ovaj jedinstveni spomenik. Pripremajući se  za put u Glinu, čitajući svedočenja o tim zločinima koje su počinili Srbi, imao sam potrebu da izrazim pijetet i prema ovim nevinim žrtvama. Iz ovog kraja ima više od 30 nestalih za kojima tragaju porodice.

***

Posle Baćina, posetio sam Dvor na Uni. Želeo sam da posetim srpsko groblje na kojem su sahranjena tela 64 ubijena civila  u izbegličkoj koloni u Oluji, koji su bežali upravo sa prostora Banije i Korduna. Posle ekshumacije, do sada je identifikovano 34 lica. Godišnjica Oluje predstoji. Prema evidenciji Komisije za nestale, u akciji hrvatske vojske i policije još 642 lica se vode kao nestala. Od tog broja, starijih od 60 godina je 353 nestalih lica, više od polovine. U Glini su 2017. godine ekshumirani posmrtni ostaci 36 N.N. lica, od kojih je 14 identifikovano.

***

Možda izgleda logično da odem na komemoraciju u Glinu na koju sam pozvan, direktno. Sam po sebi, zločin koji se komemorira je zastrašujući, i sve što se posle njega dogodilo. Osećao sam, ipak, da ne mogu tek tako da prođem pored mesta zločina, a da ne pokažem pijetet bar na ovim mestima simbolima zločina.

Dvor na Uni

To je jedan od važnih preduslova u procesu vezanom i za izmirenje: zajedničke potrage za nestalima i stvaranje poverenja u tom procesu, suočavanje sa neporecivim činjenicama, priznavanje žrtava, samog zločina, preuzimanje odgovornosti i stvaranje okvira za efikasno suočavanje sa prošlošću koje će sprečiti stvaranje novih ciklusa mržnje i semena budućih sukoba.

Kroz nekoliko sati, održaće se i komemoracija u Glini. O tome u narednom tekstu.

***

Susret sa ovim gradom i životom u njemu posle razaranja od zemljotresa je potpuno novi šok, bez obzira što sam veoma dobro informisan, pokretao akcije solidarnosti. Grad metalnih kontejnera na ovim previsokim temperaturama je sigurno nesnošljiv. Još nesnošljiviji onima koji nemaju ni to. Ili su raseljeni, bez ideje kada ce moći da obnove svoj dom.

Akcije solidarnosti kao da su počele da zamiru mnogo pre nego što su stvoreni uslovi da se bar do zime privedu kuće životu u njima.

To je još jedan posao za sve nas. Da pomognemo koliko god možemo.

Click