Veran Matić – Mafija preti i na Uskrs

18. June 2021.
Pre skoro dvadeset godina na B92 napravili smo dokumentarac o nerešavanju političkih ubistava koja su se dogodila devedesetih pod naslovom „Mafija ne ubija na Uskrs“.
Jelena-Zoric-Foto-Hartefakt-fond
Jelena Zorić. Foto: Hartefakt fond

Piše: Veran Matić

Ova tvrdnja nastala je pošto je novinar Slavko Ćuruvija ubijen na Uskrs 1999. godine, a kao konstatacija koja je trebala da demantuje dezinformacije o tome da je Slavko ubijen od strane mafijaša jer je imao neraščišćene račune… Vredi pogledati film ponovo.

Ove godine na Uskrs, najnagrađivanija novinarka u prošloj godini za istraživačko novinarstvo, profesionalno izveštavanje, za empatičnost u svom radu, hrabrost i za izuzetan rad za vreme nasilnih protesta, dobila je treću pretnju koju joj upućuje predstavnik organizovanog kriminala, mafije…

Na jučerašnjem, prvom ročištu za ugrožavanje bezbednosti novinara, u izveštajima sa suđenja mogla se videti i informacija da je advokat novinarke predao sudu kao dodatne dokaze i druge dve pretnje. O jednoj pretnji,  papiru koji je ostavljen ispred vrata na kojem je pisalo „Ovo će trajati dok se ne završi. Od toga se pobeći ne može“, javnost je već informisana. O drugoj pretnji moglo se prvi put čuti nešto juče.

Posle odličnog teksta koji je Jelena Zorić o slučaju Jovanjica objavila u nedeljniku NIN, i koji je prenet na sajtu N1 i na FB profilu N1, drugooptuženi u ovom slučaju Sergej Mrđa, koji je inače u bekstvu, ostavio je poruku koja ponavlja i pojačava, ali i objašnjava prethodnu pretnju njegovog kuma Predrega Koluvije prenetu preko advokata Bojića kojem se sada sudi. Sergej Mrđa ima dve interpolove poternice i nalazi se na slobodi, neki govore i da je tu u neposrednom okruženju.

Kada sam u Radnoj grupi za zaštitu i bezbednost novinara dobio ovu prijavu, u dogovoru sa Jelenom i nadležnim tužiocem nismo je objavljivali kako bi nadležni organi obavili efikasniju istragu i verujem potragu za čovekom sa interpolovih poternica. Pošto je juče u sudu kao dokaz predata i ova pretnja, veoma je važno da i javnost bude upoznata sa njenim sadržajem. Bilo je puno skeptika koji su sumnjali da su reči advokata baš ono što je i rekao, da se Koluvije moli za novinarku Zorić, i da je poruka da se niko nije dobro proveo u životu ko je nešto naudio Koluviji… da tu nema pretnje.

Ova druga pretnja pojačava prvu i čini je jasnijim, eksplicitnijom. (Uz molitve, kao pretnja se pojavljuje i motiv Kuma, vrlo prepoznatljiv iz filmova o mafiji, a poruka je simbolično postavljena baš na Uskrs). Uz standardni verski motiv „Pozdravio bih Gospođu Zorić i poželimo joj Srećan praznik Vaskrsenja !“ sledi zlokobna konstatacija sa jasnim mafijaškim rukopisom:

„Izgleda da Kumove molitve nisu baš urodile plodom za vaše zdravlje pa ću evo ja da Vas stavim na spisak molitvi za zdravlje. Možda se meni bolje primi, pa prestanete da halucinira te. A samim tim da prestanete da iznosite laži. Nazivate sebe novinarkom a pišete laži? Zanima me zašto to radite sa namjerom ili vašom nesposobnošću da dođete do istinitih informacija? Mogli bi da se provedete kao i ta Mađarska u slučaju koji pominjete! Ja Vama i Vašoj porodici ipak želim svako dobro od Gospoda i probajte malo da se družite sa istinom, ne boli! Jer sami znate ko je otac laži (znak : namigivanje mangupsko)….”

Foto: Snimak ekrana / Facebook

Advokat Bojić je tvrdio da su njegove bile dobronamerne poruke i molitve, međutim drugooptuženi, koji je na slobodi, u bekstvu od pravde, vrlo jasno govori da oni „molitve“ čine zbog toga što su nezadovoljni izveštavanjem Jelene Zorić. Sada je praktično Mrđa dešifrovao u potpunosti motiv molitve – kao veoma jasnu pretnju. Kada Mrđa kaže da bi Jelena mogla da se provede kao Mađarska, jasno govori o tome da je nedodirljiv, da može da uradi šta poželi, pa i da ugrozi bezbednost i njoj i njenoj porodici, koju takođe pominje. Sergej Mrđa, kao desna ruka Predraga Koluvije, 2011. godine uhapšen je od strane policije u Mađarskoj zbog šverca 30 kilograma „skanka“, a posle puštanja iz pritvora nestao je i od tada je nedostupan i mađarskim pravosudnim organima.

Ova pretnja je dramatičnija jer je vrlo otvoreno izneta pod imenom i prezimenom, na informativnoj fejsbuk stranici N1. Očekivao sam da će u proteklih mesec dana, od kada znamo za ovu pretnju, biti lociran i priveden pravdi. Međutim to se nije dogodilo i pored ove jasne pretnje, njegova sloboda je direktna pretnja bezbednosti Jelene Zorić. Ministarstvo unutrašnjih poslova je pre nekoliko meseci u proceni bezbednosti donelo zaključak da novinarki Zorić nije ugrožena bezbednost. Sada, posle novih pretnji i činjenice da je upućena od strane lica pod poternicama koje je na slobodi, neophodno je ponovo analizirati bezbednosnu situaciju u kojoj radi radi Jelena.

O ovoj pretnji odmah sam obavestio i Sašu Drecuna, tužioca u slučaju Jovanjica, jer je i on direktno zainteresovan da se Mrđa što pre privede pravdi i suđenju.

Ne znam da li se radi ciljana potraga za Mrđom, ali pošto imam negativno iskustvo u slučaju nedostatka ciljane potrage za Miroslavom Kurakom u slučaju Ćuruvija, mislim da je ona sada neophodna, jer Mrđa na slobodi sada predstavlja i opasnost za novinarku Jelenu Zorić. Privođenje Mrđe pravdi nije samo privođenje suđenju koje traje, već je prvenstveno preventiva kada je reč o bezbednosti Jelene Zorić.

Ovo je prilika i da političari jasno osude ovu pretnju i da se i sami založe da se obezbedi nesmetan rad Jeleni Zorić, kao i svim novinarima koji su pod pretnjama. Kao i da daju prioritet rešavanju ovog slučaja, upravo zbog izloženosti pretnjama optuženih u jednom od najvažnijih slučajeva koji svakodnevno puni medije, a u kojem su veliki ulozi vlasnika najveće farme marihuane u Evropi u koji su umešani i predstvnici bezbednosnih institucija.

Uvek moramo imati u vidu da se već dogodilo ubistvo na Uskrs, ubistvo koje još uvek čeka pravdu na suđenju koje nadamo se privodi kraju. Ne smemo dozvoliti da se više događaju ne samo ubistva novinara, već bilo koji oblik nasilnog i svakog drugog ugrožavanja bezbednosti novinara i njihovih porodica.

Click