Veran Matić – Loše medijsko društvo

28. July 2021.
Kada vidim šta se ovih dana događa u Rusiji, Belorusiji i Turskoj, dođe mi da se utešim zbog ovdašnjih događanja na medijsko-političkoj sceni. Tamo i bukvalno sve liči na naše devedesete i tim više me brine ovdašnja sklonost ka bliskom povezivanju ili preslikavanju takvih modela na ovdašnje prostore.
Russia Media
Redakcija Radija Slobodna Evropa u Rusiji, čiji su novinari izloženi riziku od krivičnog gonjenja i zatvorskim kaznama do pet godina. Foto: Beta/Anton Sergienko, RFE/RL via AP/Arhiva

Piše: Veran Matić

Ruske vlasti, tačnije tamošnje ministarstvo pravde, imenovali su informacioni portal „Insajder” i pet novinara kao „strane agente”. Ova oznaka podrazumeva dodatni vladin nadzor i ima pežorativnu konotaciju koja diskredituje medije i novinare uoči septembarskih parlamentarnih izbora. „Stranim agentima“ smatraju se nevladine organizacije i pojedinci koji dobijaju sredstva iz inostranstva ili su angažovani u političkim aktivnostima. Dva popularna nezavisna medija „Meduza” i „VTimes” su ranije imenovani „stranim agentima”, nakon čega je „VTimes” obustavio rad, dok je „Meduza” pokrenula kampanju za finansiranje.

Beloruske vlasti su nedavno zabranile rad 15 nevladinih organizacija. U nastavku oštrog obračuna sa aktivistima civilnog sektora i nezavisnim medijima, sajt opoziciono nastrojene televizijske stanice „Belsat” i njeni nalozi na društvenim mrežama (Fejsbuk i Instagram) proglašeni su za ekstremističke. Sedište stanice „Belsat” je u Poljskoj, a program emituje u Belorusiji. Ova odluka je doneta nakon što je predsednik Lukašenko najavio nastavak „operacije čišćenja“ protiv aktivista koje je opisao kao „bandite i strane agente“. Pooštren je obračun sa nezavisnim medijima i aktivistima civilnog društva, što je rezultiralo pretresom dve stotine kancelarija i stanova novinara i aktivista. U pritvoru je čak 32 novinara koji čekaju suđenje ili izdržavanje kazne. Ministarstvo pravosuđa Belorusije je zatražilo od suda da zabrani rad vodećem udruženju novinara koje je formirano 1995. godine i ima 1.204 članova. To je najveće i najuglednije novinarsko udruženje u Belorusiji i deo je Međunarodne federacije novinara (IFJ).

U Turskoj se prema navodima tamošnje Unije novinara, čak 38 medijskih radnika nalazi u zatvoru. Najavljuje se usvajanje zakona o medijskim kućama koje primaju sredstva iz inostranstva kako bi se sprečile „aktivnosti pete kolone pod novim maskama“.

Ne čudi zato da je Turska ove godine zauzela 153. mesto od 180 zemalja u Svetskom indeksu slobode medija koji objavljuju „Reporteri bez granica”. Rusija je na 150. mestu, a Belorusija na 158. mestu. Srbija na 93. mestu mu dođe kao uteha. Dodajem slaba, jer pre sedam godina smo bili na rekordno visokom 54. mestu. Poređenja radi, Turska je najviše dosegla tek 149., Rusija 148., a Belorusija 153. mesto.

I pored svega što se kod nas događa, daleko smo mi od njih i oni od nas. Tako treba i da ostane.

Mada, negativna spirala u kojoj se sada nalazimo, preti da naše pozicije još pogorša, a probni baloni kao što je pravljenje spiska pojedinaca i nevladinih organizacija koje navodno kontroliše Uprava za sprečavanja novca, zlokobno podseća na stvaranje okvira za pritiske i kontrolu rada nevladinog sektora. I poreska policija u nekim medijima, koja posle višegodišnjeg rada ne ustanovi nijedan prekršaj može se definisati samo kao pritisak i ometanje rada. I tako dalje.

Veoma važno je da ova upozorenja bude poziv i na mobilnost i akciju, stvaranje preventivnih mehanizama i strategija, kada je reč o položaju i opstanku nevladinog sektora i medija.

Click