Veran Matić – Godišnjice

9. June 2021.
Ne pamtim da su UNS, NUNS i Ministarstvo kulture i informisanja skoro reagovali istovremenim saopštenjima sa istovetnim sadržajem. Objedinila ih je novinarka Mirjana Stevanović iz Danasa.
Mirjana-Stevanovic_Website_Photo_by_Luca_Marziale_Danas-2048x1164
Mirjana Stevanović. Foto: Luca Marziale / Danas

Piše: Veran Matić

Drago mi je zbog toga, a u ispravnost ovakvih reakcija uverava me i tvit kolege Nikole Tomića:

Sve se to događa u nedelji godišnjica. Dnevni list Danas obeležava dvadeset četvrti rođendan koji im čestitam! Drago mi je da opstaju i razvijaju se – primetan napredak je novi dizajn sajta i novina.

Danas je i 24. godišnjica Radija 021 koji zaslužuje posebne čestitke, jer je jedna od retkih koja je sačuvala autonomiju i profesionalno novinarstvo, što jako dobro znam jer sam u svim ovim godinama bio vrlo blizak sa ovom nezavisnom radio stanicom. Kroz stalno traganje za novim biznis modelima, Radio 021 uspeva da sačuva i finansijsku autonomiju i želim im da novopokrenuti gift shop ne bude samo kreativna komunikacija sa publikom, već i izvor prihoda kojima će ojačati svoju nezavisnost.

U petak će biti obeleženo tačno dve decenije kako je ubijen kolega Milan Pantić, o čemu ću detaljnije pisati tokom ove nedelje. Čestitam kolegi Vladimiru Baniću sa RTS-a koji je ovogodišnji dobitnik nagrade koja nosi ime tragičnog preminulog kolege iz Jagodine.

Stalno insistiram na tome da je veoma značajno da postoji nedvosmislena i istovremena osuda pretnji poput onih izrečenih koleginici iz Danasa koja je nakon objavljivanja teksta “Nelegalan prevoz ili nelegalno suzbijanje konkurencije” dobila usmenim putem i SMS porukama salve uvrede od Žarka Kosovića, vlasnika preduzeća “Bora Kečić” koje se bavi vangabaritnim transportom.

Očekivane osude ovakvog nedopustivog ponašanja od strane UNS-a i NUNS-a pojačane su reakcijom Ministarstva kulture i informisanja koje se jasno i glasno odredilo prema ovom činu.

Voleo bih da je ovo saopštenje sadržavalo jasan stav i prema ponašanju pojedinaca koji su onemogućavali snimanje značajne kineske investicija ekipama holandske televizije i Newsmax Adrije. Dobro je da se prekinulo sa ovom nedoličnom praksom koja je naišla na osudu nakon koje se zabrana preobratila u profesionalan i podrazumevajući odnos prema zainteresovanim novinarima i snimateljima.

Nikome ne bi odgovaralo da se nastavilo sa dotadašnjom praksom. Sve je bilo neodrživo, nedopustivo i ponižavajuće, baš kao i neke druge pojave kojima svedočimo ovih dana.

Dok ovo pišem, stiže nova pritužba na zabranjivanje prisustva izveštača redakcije Žig info sastanku predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa proizvođačima trešanja u Grockoj. Novinari ove redakcije konstantna su meta ometanja rada, izloženi pretnjama i diskriminisani. Ocenjuju da, i posle suđenja za paljenje kuće Milana Jovanovića, na lokalnom novou trpe kontinuitet odnosa koji se pre nekoliko godina završio najdrastičnijim napadom na dom saradnika Žig Info Milana Jovanovića. Samo pukom srećom ovaj strašan događaj nije završio sa žrtvama, ali fizički napad na urednika portala Žig info Željka Matorčevića još uvek nije razrešen.

Gomilanje incidenata prema novinarima ove redakcija zahteva poseban angažman kada je reč o stvaranju uslova za prevenciju mogućih napada, ali i kada je reč o stvaranju uslova u ovoj opštini da redakcija ne bude diskriminisana u svom radu.

Doskorašnja koleginica, a sadašnja niška gradončelnica kao da vreba priliku da uđe u klinč sa predstavnicima pojedinih medija, što izgleda da neki prepoznaju kao poželjan vid ponašanja. Očekivali bismo da upravo ona ima više senzbiiliteta za prirodu novinarskog posla, ali ona kao da se trudi da nas uveri u suprotno. Zato i ne čudi da koleginica Jovana Gligorijević zaključuje da “političari u Srbiji, kada gledaju novinare, ispred sebe vide protivnike” i da se takva percepcija novinara odvija paralelno sa “propašću i urušavanjem opozicije”.

Konstantno insistiram na tome da takav odnos i takva atmosfera moraju da se menjaju na bolje. U protivnom će biti logičan ishod ono što se dogodilo koleginici iz Danasa ili TV ekipama na terenu. To je začaran krug nametnutih stereotipa u kojima se pogube granice omeđene zakonima, logikom, profesionalizmom, pristojnošću i vaspitanjem. Iz te spirale moramo što pre izaći.

Click