Srce za narod Ukrajine

23. November 2022.
Bio sam danas u ambasadi Ukrajine u Beogradu. Iako do sada nisam fizički ulazio u ovu ambasadu od početka agresije Rusije na Ukrajinu, radio sam na akcijama solidarnosti Srpskog filantropskog foruma, Fonda B92 i Privredne komore Srbije. Prikupili smo, po meni, nedovoljnu pomoć, kada imam u vidu kapacitete naše privrede. Tome snažno doprinosi proruska kampanja neviđenih razmera.
3
Ambasador Ukrajine Volodimir Tolkač i izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić

Piše: Veran Matić

Građani Srbije su zarobljenici propagande iz devedesetih, koja je sprečila da se dogodi katarza, suočavanje sa zlom činjenim u naše ime. Propaganda ja mistifikovala i ulogu Rusije kao najvećeg prijatelja, iako svi podaci govore upravo potpuno obrnuto, da je najveći i najsolidniji partner Srbije Evropska unija, a da se Rusija u ključnim trenucima za SR Jugoslaviju i Srbiju, ponašala kao neprijatelj tzv. srpskih patriotskih interesa. Ne pokušavam da pronađem opravdanje za nedovoljnu solidarnost u vrlo drastičnoj situaciji u kojoj se nalaze narodi koji žive na teritoriji Ukrajine u obimu koji priznaje i zvanična Srbija, a to uključuje i okupirane teritorije, na prvom mestu Krim, a zatim i teritorije na kojima se sada vode teške ratne operacije, sa velikim brojem posebno civilnih žrtava. 

Ukrajina je bila među onim retkim zemljama koje su se našle SR Jugoslaviji i Srbiji, ne samo kao politička, već i instutucionalna podrša, čuvali avione JAT-a… 

I do sada, nisam čuo od predstavnika Ukrajine da nabrajaju šta su učinili, niti sam čuo neku vrstu kritike prema nezabeleženoj rusofiliji, koja se snažno odražava na realni odnos prema patrnjama naroda koji žive u Ukrajini. 

I bez toga, osećao sam određeno nezadovoljstvo  i nespokojstvo, zbog toga što podrška Beograđana, građana Srbije, preduzeća iz Srbije, onima kojima je pomoć najpotrebnija, nije masovnija.

Svakoga od nas posebno treba da vređa svaki znak koji vređa žrtve, koji na ulicama vide grafite koji glorifikuju one koji su političkim i vojnim odlukama doprineli očiglednim ratnim zločinima. Poruke na zidovima glorifikuju simbole zločina. Medijske kuće sa nacionalnim uticajem otvoreno se svrstavaju u propagandnu mašineriju Rusije. 

To je ambijent u kojem žive ili kroz koji prolaze narodi Ukrajine, u nastojanju da sačuvaju svoje i živote svojih porodica, za vreme kada će biti moguće da se vrate u svoje domove. 

Siguran sam da je za sve njih strašniji takav ambijent od toga da li će biti neke aktivnosti, solidarnosti i pomoći. Iako je to toliko životno važno, bez obzira da li smo u mogućnosti da damo bitne količine hrane, medicinskih sredstava i drugih potrepština, sada posebno važnih agregata i druge opreme, važne za oporavak energetskog sistema. 

Setimo se samo kakav smo pakao preživljavali onda kada su zemlje NATO pakta koje su bombardovale SR Jugoslaviju, zamračile Srbiju posebno… Koliko je to bilo strašnije od svega. I koliki su heroji bili oni koji su veoma brzo pronašli rešenje da čiste dalekovode od materijala koji su bacani, kako bi izazvali kolaps sistema. Ne sećam se da smo se tim herojima odužili, kao i nekim drugim herojima otpora. Upravo suprotno, češće smo nagrađivali one koji su nas osramotili.

No, mislim da je sada važno da se setimo te nemoći koja je nadvladala čak i svakodnevne demonstracije otpora, kada smo zatamnjeni iako je bilo proleće. 

Sada, kada zima nije samo pretnja, već i ugrožava veći deo populacije Ukrajine, vreme je da pojačamo akcije solidarnosti. 

Sredstva koja smo prikupili iskoristili smo po uputstvima iz ambasade Ukrajine, to su aparati za hitnu medicinsku pomoć za vozila hitne pomoći, koji se mogu upotrebiti i van tih vozila. 

U prvom redu, uređaji koji oživljavaju srce, kada prestane da radi, defibrilatore, koji vraćaju Ritam srca, čine život izvesnim. 

Ritam srca je emisija iz koje je nastao B92, i dugo nakon toga, bila je to emisija koja je krasila osnovne vrednosti ove medijske kuće. Ritam srca naroda Ukrajine za sve nas je ispit humanosti i solidarnosti, univerzalne i vrlo konkretne i urgentne. 

Zbog toga je važno da se što više građana, kompanija i udruženja uključi u akcije solidarnosti. 

U nastavku su podaci o tome kako pomoći i šta se danas dogodilo. 

 Uručena vredna donacija medicinske opreme za građane Ukrajine

Beograd, 22. novembar, 2022. — Ambasador Ukrajine Volodimir Tolkač danas je od Srpskog filantropskog foruma primio vrednu donaciju u obliku medicinske opreme za građane ratom zahvaćene Ukrajine.

Izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić je, u ime donatora, predao ambasadoru Tolkaču četiri prenosna defibrilatora, četiri portabilna aspiratora i dva prenosna EKG aparata. Ova oprema, vrednosti oko 2.3 miliona dinara, donirana je u svrhu pružanja prve pomoći u sanitetskim vozilima u Ukrajini. Sredstva su prikupljena u okviru humanitarne akcije koju sprovode Srpski filantropski forum, Privredna komora Srbije i Fond B92.

„Od početka oružane agresije na Ukrajinu, Ambasada je, zahvaljujući neravnodušnim srpskim građanima, preduzetnicima i dobrotvornim organizacijama, poslala više od 100 tona humanitarne pomoći u Ukrajinu. Najveći deo donacija realizovan je zajedno sa Srpskim filantropskim forumom i Fondom B92, koji su, odmah nakon početka rata, započeli veliku akciju prikupljanja humanitarne pomoći. Pomoć iz Srbije primilo je stanovništvo Kijevske, Černigovske, Harkovske, Mikolajivske i Zaporoške oblasti u najkritičnijim trenucima koje je doživelo civilno stanovništvo Ukrajine. Vašim naporima je bilo moguće spasiti ili bar učiniti boljim život velikog broja dece, žena, starijih osoba. Mnogo smo zahvalni na vašoj podršci, pomoći i saosećanju sa našim narodom u ovim teškim trenucima!

Nažalost, rat u Ukrajini se ne završava. Poslednjih meseci došlo je do značajnih oštećenja na objektima energetske infrastrukture, pa je danas mnogo ljudi ostalo ne samo bez hrane, sredstava za higijenu i odeće, već i bez struje, tople vode i grejanja. Zbog toga smo prinuđeni da i dalje tražimo pomoć za stanovništvo Ukrajine…“ izjavio je Ambasador Ukrajine Volodimir Tolkač.

Do sada je, u saradnji sa ambasadom Ukrajine, realizovan veliki broj donacija. Uz pomoć donatora, društveno odgovornih kompanija, nabavljene su konzervirana hrana i druge namirnice u vrednosti od 150.000 evra, isporučeno je 7 tona mešovite robe, 9 paleta vode od po 0,5l, jedna tona keksa, zatim hrana, pelene i druga oprema za bebe, kao i velika količina sredstava za higijenu.

„Od početka agresije na Ukrajinu, nastojali smo da animiramo kompanije i pojedince za neophodnu pomoć, uz saradnju sa Ambasadom Ukrajine u Beogradu, kao i sa udruženjem Krokodil. Nažalost, sa dolaskom zime potrebe rastu. Nastavićemo i dalje da koordiniramo identifikovanje potreba i prikupljanje pomoći, kako bismo bar malo pomogli onima kojima je pomoć najpotrebnija, ali i kao vid solidarnosti sa građanima Ukrajine“, izjavio je Veran Matić.

SFF i Fond B92 apeluju na sve građane, organizacije i kompanije u Srbiji koje su u mogućnosti da se priključe akciji prikupljanja humanitarne pomoći namenjene ugroženim građanima ratom zahvaćene Ukrajine. 

I dalje je najpotrebnija konzervirana hrana, gotova jela, testenine, sve ono što može da bude bezbedno transportovano, sva roba vezana za potrebe dece, od hrane za bebe, pelena i higijenskih sredstava za sve.

Sve informacije o akciji, i kako se u nju možete uključiti, mogu se dobiti putem mejl adresa office@filantropskiforum.com i fond@fondb92.org, putem telefona 064/1993114, kao i na sajtu Potrebe.rs.

Click