Omaž OK radiju i drugim „nevidljivim” medijima

11. August 2022.
Samo nekoga ko nema iskustvo u radu sa lokalnim medijima može da iznenadi činjenica da oni prednjače u poštovanju indeksa privatnosti. U odnosu na najveće medijske kuće, koleginice i kolege sa lokala su pokazali više spremnosti da svoje poslovanje usklade sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.
Veran Matic 11 Apr 2021 02 Srdjan Ilic
Veran Matić. Foto: Srđan Ilić

Piše: Veran Matić

Voleo bih da lokalni mediji u još nečemu masovno prednjače, poput nekadašnjeg uticaja stanica, članica ANEM-a. Nekadašnju i sadašnju poziciju medija u lokalu teško je porediti. Između ostalog i zato što je u Srbiji trenutno registrovano preko 2.600 medija.

Nedovoljno dobra komunikacija s predstavnicima lokalne samouprave, nedostatak zvaničnih informacija usled zatvorenosti institucija prema medijima nad kojima nemaju kontrolu, pokušaji njihove diskreditacije i umanjivanja njihovog značaja, nestabilni i nedovoljni izvori finansiranja, najezda fabrikovanih medija (naročito portala), politički i ekonomski pritisci, nedovoljan broj zaposlenih u redakciji, relativno niska primanja novinara,  netransparentnost u podeli i nedostupnost sredstvima državne pomoći – sve su to problemi sa kojima se suočavaju istinski profesionalni mediji koji poštuju Etički kodeks, pokušavajući da rade u javnom interesu.

Mnogo je primera koji podupiru ovakve navode. U domenu konkursnog sufinansiranja (na osnovu kojeg preživaljavaju brojni lokalni mediji), odličan uvid u realno stanje na terenu pruža analiza BIRN-a koja se oslanja na bazu o javnim konkursima. Kada se razgrne šuma podataka, jasno se vide mehanizmi zloupotrebe u pojedinim sredinama, koje sistemski razotkriva portal www.subotičke.rs, dajući sasvim dovoljno materijala vlastima da se zainteresuju o načinu funkcionisanja svojevrsne subotičke hobotnice u projektnom sufinansiranju. Ona svoje pipke, očito, širi i na Sombor i na druge vojvođanske gradove.

U Pančevu imamo drugi problem – tamo lokalne vlasti nagrađuju nedeljnik Pančevac koji je tokom prošle i ove godine dobio najmanje 13 opomena Saveta za štampu. Ako se osvrnemo na tiražnija i uticajnija glasila, onda problem postaje još veći i vidljiviji jer su „firme koje izdaju tabloide Informer, Srpski telegraf, Kurir, Alo, Objektiv, kao i Večernje novosti, tokom 2021. dobile gotovo milion evra iz budžeta. Reč je o novcu koji se u njihove kase slio što na konkursima za proizvodnju medijskih sadržaja, što preko ugovora o oglašavanju sa različitim državnim institucijama. Istovremeno, ovi tabloidi su prema analizi Raskrinkavanja tokom prošle godine na naslovnim stranama objavili gotovo 1000 lažnih ili neutemeljenih vesti.

Možemo samo da pretpostavimo šta bi pomenutih miliona evra značilo medijima na lokalu, poput Radija OK iz Vranja, koji je zatvaranjem kafića „No Comment” početkom avgusta izgubio značajan izvor prihoda, što će se reflektovati na sam medij, koji će zbog toga biti u minusu, poput brojnih lokalnih medija.

Jedan lokalni kriminalac je zapretio da će uništiti lokalni medij. Da „kafić”, koji je deo biznis modela lokalnog medija, nikada više neće raditi jer tu treba da bude kockarnica lokalnog kriminalca i da u tome uspe… Kafić više ne radi, sudski proces počinje i ko zna koliko će trajati. I da li će opstati OK radio, ali i drugi mediji, ako se sredstva namenjena sadržajima koji predstavljaju zaštitu javnog interesa dele onima koji rade protiv svih elementarnih postulata novinarstva, Zaštitnika javnog interesa. OK je mali radio, sa velikom tradicijom. Verovatno nikome neće nedostajati. Osim Oliveri, supruzi kolege Gorana, prerano preminulog osnivača, kao i novinarima ove medijske kuće, kojima je stalo do javnog interesa, do sećanja na vrednosti koje je uspostavljao Goran, kroz radio i ANEM. I možda će svima pasti veliki teret opstanka ovog radija, ako ga ne bude više bilo, kako je to projektovao lokalni kabadahija. I u ovom trenutku, još ne znamo da li će pobediti dobro ili zlo… U praksi, zlo je ohrabrivano nebrojeno puta, i plašim se da od toga strahuju svi, da će pobeda biti zagarantovana. I to je atmosfera u kojoj živimo. Neverovanje da dobro postoji, da ima šanse, da javni interes postoji kao opšte dobro, i da, ako ga ne zaštitimo, nećemo zaštiti ni sebe kao pojedince, kao medije ili kompanije… 16.8. je na prvom ispitu ne samo sistem vezan za uspostavljanje pravde, već i uloga svakog pojedinca u zaštiti javnog interesa, uloga svakog medija… Tog dana je početak suđenja u slučaju napada na OK radio u Vranju.

Zato naredni konkursi za projektno sufinansiranje ne smeju da budu raspisani pre izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju i medijima. Time bi se stvorila baza da se preduprede  eklatantni primeri zloupotreba koji dodatno doprinose ruiniranju oslabljenih lokalnih medija.

Click