Putarina u Srbiji među skupljima u regionu

30. July 2019.
Dok za 3 evra, koliko košta vinjeta, možete da prođete celu Rumuniju uzduž i popreko, da biste putničkim autom stigli od Subotice do Preševa morate da izdvojite 15 evra. Najskuplja relacija između dve naplatne rampe je Beograd-Niš i za taj put treba izdvojiti 900 dinara ili 7,62 evra. Putarina jeftinija u BiH, Severnoj Makedoniji, ali i Mađarskoj.
Vrcin-pustanje-u-saobracaj-01 - Copy

Nikola Lazić, novinar iz Bujanovca, kaže da često ide do Niša i Beograda zbog posla i da je novo poskupljenje putarina primetan “udarac po džepu” vozača.

Mnogo je. U Niš idem često i sad mi treba skoro 1.000 dinara da odem i da se vratim. Ako idem do Beograda to je još 900 dinara samo u jednom pravcu. Ozbiljne cifre. Kod nekih prevoznika je 1.400 dinara povratna karta do Beograda – priča Lazić.

Kaže da sa krajnjeg juga Pčinjskog okruga ima ljudi koji putuju svakodnevno u Niš i njih taj put svakodnevno košta desetak evra, što nije mali izdatak.

Za tačno 10 evra, prema podacima sa zvaničnih putarskih sajtova, može da se kupi vinjeta u Mađarskoj, za sva vozila lakša od 3,5 tona, kojom je dozvoljeno kretanje svim putevima u ovoj državi.

Rumuni su još jeftiniji, pa je ova mogućnost vlasnicima putničkih automobila omogućena za svega 3 evra.

Najskuplje vinjete u regionu ima Slovenija – 15 evra, dok je najskuplja relacija na auto-putevima sa naplatnim rampama u Hrvatskoj i to na relaiciji Split – Zagreb za šta treba izdvojiti 24 evra van sezone, dok je u sezoni još skuplje.

Putarina koja se plaća na naplatnim rampama je najjeftinija u Severnoj Makedoniji, gde najviše novca treba izdvojiti na relaciji Petrovec – Veles, 80 denara ili 1,32 evra. Sve ostale relacije su jeftinije.


Poskupljenja i za celih 100 dinara

U cenovniku koji je, kako piše na sajtu “Puteva Srbije”, stupio na snagu 15. juna bile su predviđene niže cene putarina. Međutim, nakon mesec i po dana, cenovnik je izmenjen.

Tako je relacija Beograd – Niš, skočila sa 800 na 900 dinara u jednom pravcu, a Doljevac – Preševo sa 540 na 600 dinara.

cenovnici
caption

Nove i stare cene; Izvor: Putevi Srbije

Pogledajte kompletan cenovnik ovde.