Parkić anđela (FOTO GALERIJA)

6. May 2024.
Možda sam danas u „Parkiću anđela“ na Malom Tašu, sreo M, sestru ubijene devojčice - već devojke, koja je mami rekla da neće ići na groblje, da joj je parkić u kojem se igrala od rođenja sa sekom i drugarima, i stablo japanske trešnje, zasađeno na rođendan sekin, centar sećanja i suživota sa uspomenama na najvoljenije biće. (Groblje, nekako, sa sobom nosi nove terete). 
IMG_2072
Foto: Veran Matić

Autor: Veran Matić

I mama je nedavno rekla: Spas su nam ova drvca! Sa prelepim cvetovima, najlepšim na svetu, za najbolju decu. Mesto je koje nam je, kao i sestrama i braći, najbliže, najpristupačnije, mesto je na kojem ne moramo da menjamo ponašanje, da se prilagođavamo formama koje diktira hladni mermer ili običaji. Iz svakog ugla možete videti razdraganu decu, predanu igri, druženju, možete videti osmehe i radost Ane, Bojane, Sofije, Mare, Andrije, Adriane, Angeline, Katarine, Eme i Dragana. Sa instalacijom „Veo tišine“, na dostojanstven način obeleženo je mesto stradanja, a u isto vreme, i mesto sećanja koje će biti upamćeno po vrednostima naših anđela, i sa tugom našom autentičnom, koju delimo sa porodicama čijih zabrinutih lica se sećamo neposredno posle zločina, ali i kao roditelja koje smo zavoleli kao najrođenije u zajednićkom sećanju. 

 

IMG_2088
IMG_2070
IMG_2068
IMG_2067
IMG_2080
IMG_2084
IMG_2075
IMG_2087

ISPRED ŠKOLE VLADISLAV RIBNIKAR FOTO GALERIJA: Veran Matić

Memorijalni centar će se graditi, ali ovo su dva mesta na kojima svi koji osećaju potrebu, mogu provesti vreme sa našim nebeskim razredom. Svakoga dana, svakoga sata. 

 

Foto: Veran Matić

Danas je bio Anin rođendan. Tati je sa ponosom poslala poruku da je saznala da je dežurna i zamolila da naruči nešto iz Mekdonaldsa, sa objašnjenjem da je to običaj, da se podrazumeva za važnu ulogu dežurnih učenika, što je tog dana bila ona, u paru sa Bojanom Asović. Željenu narudžbinu ukinuo je ubica kojeg nije poznavala. Na kraju beleške jednoj Ani, napisao sam da ću naručiti nešto iz Meka i odneo kod njene japanske trešnje igračku iz hepi mila… Kinder jaje i mog najdražeg zeca koji pravi salto… Znam da će to brzo neko odneti, ali to je bio neki naš dodir na mestu na kojem svako može doživeti susret sa našim anđelima. 

 

IMG_2095
IMG_2092
IMG_2093 (1)

U PARKIĆU ANĐELA FOTO GALERIJA: Veran Matić

Potrebno je samo da to dovoljno snažno želite, da vaša želja bude usmerena da se nikada ne ponovi ništa slično. Da to ne bude samo želja, već i praktikovanje onih vrednosti koje su krasile naše najdraže. 

 

Foto: Veran Matić
Click