Na mom radaru Nikola Marković

20. April 2024.
Nikola Marković završio je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu. Doktorirao na istom fakultetu. Član ULUS-a. Samostalno i grupno izlagao u zemlji i inostranstvu. Radi na Fakultetu umetnosti u Nišu.

Izvor: Novi magazin

Uputstvo za upotrebu

Na mom radaru, ovog aprila i maja su dve izložbe, zapravo dve prezentacije jednog umetničkog koncepta inspirisanog neposrednim posledicama koje moć ostavlja na ljudima. Radovi iz ciklusa „Uputstvo za upotrebu“ biće izloženi u dve prestoničke galerije (Likovna galerija Kulturnog centra Beograda od 18. aprila do 17. maja, i Prodajna galerija „Beograd“ od 25. aprila do 13. maja). Dakle, dosta posla oko pripreme i organizacije, ali uz stalno podsećanje da treba i uživati u toj privilegiji, kao i u proleću i lepim danima. Budući da „čudna“ atmosfera prati ovaj projekat od samog početka, očekivanja su znatno redukovana, da ne kažem svedena na najmanju meru. To bi trebalo da bude dobar preduslov za (još) jedan lep „april (i maj) u Beogradu“. 

 

Duga topla zima

E sad, lepo „ište i čašu žuči“. Budući da sam pre petnaestak godina zasadio jedan mali voćnjak u crnotravskom kraju, te da je ova duga topla zima rano „izmamila“ voće, čak i u tim planinskim krajevima, dani su začinjeni i strepnjom nad razvojem događaja na tom agronomskom planu. Utoliko pre što je prošla godina bila užasna – ništa od tog jedinstvenog iskustva pečenja rakije, ni kapi ovog božanskog pića Srbije, iako bi neki rekli – Balkana. Ako se tako nastavi i ove godine, treba porazmisliti o promeni discipline. Možda nešto primerenije tom dunđerskom kraju. 

 

Bratstvo i jedinstvo

No, da se vratimo, uslovno rečeno, lepšim temama. Raduje me da će ova izložba imati svoj dalji put i van granica ove naše zemlje – u Sloveniji i Hrvatskoj. Za nas koji smo polagali pionirsku zakletvu, u kojoj je, između ostalog, stajalo da ćemo razvijati bratstvo i jedinstvo, to ima dodatnu težinu. Pruža nam utehu da smo bar donekle održali reč i da „nismo skrenuli sa puta“. „Pa ako nas se sete, sete…“ Šalu na stranu, uz prethodne poslovno-umetničke boravke u Austriji, biće to lep nastavak „putešestvija“. Videćemo da li će ovo „otvaranje“ stvoriti prostor i za neka druga otvaranja i čitanja. Ne opterećen tim „lokalnim“ kontekstualizovanjem.

 

Tekst je prenet sa portala Novi magazin.

Click