SJ: Pretnje novinarima u Severnoj Makedoniji i Srbiji

7. June 2022.
Novinarka Istraživačke laboratorije Makedonije (IRL) Maja Jovanovska primila je pretnje od načelnika Odeljenja za urbanizam u Opštini Mavrovo i Rostuša Sadredina Elezoskog nakon izveštavanja o nelegalnim objektima koji se grade u Nacionalnom parku Mavrovo.
Untitled-1

Izvor: safejournalists.net

Tim IRL-a je 2. juna 2022. bio u Mavrovu na sastanku sa nekoliko zaposlenih u opštini i JP Nacionalnom parku Mavrovo. Samo je načelnik Odeljenja za urbanizam u opštini Sadredin Elezoski odbio da se sastane sa novinarima, iako je, prema rečima Jovanovske, više puta kontaktiran i još uvek se čekaju odgovori na pitanja upućena 4. aprila. Nakon što je pozvao novinarku Maju Jovanovsku uputio joj je uvrede i pretio rečima: „Čuvajte se danas. Videćete šta bi vam se moglo dogoditi ako dođete ovamo.”

„Ranije su mi stizale indirektne pretnje u vezi sa istraživanjem na kojem radim i one su upućivane od strane ljudi na moćim i uticajnim pozicijama. Ali ovo je prvi put da su mi direktno pretili. U početku sam se zaista uplašila, jer istraživanja na kojima radimo sve više dokazuju političke i poslovne interese za uništenje najvećeg nacionalnog parka Mavrovo“, rekla je Jovanovska za AJM povodom ovih pretnji.

 Još jedna pretnja upućena je srpskom novinaru portala Nova.rs Peri Jovoviću.

Jovović je pre dva dana, 5. juna 2022. godine, na Instagramu dobio preteću poruku sa profila pod nazivom „Crveni đavoli“, sledećeg sadržaja: „Misliš da smo zaboravili kad si bio u Prištini? P…. ne znaš šta ti se sprema!”

S obzirom na to da je Jovović pre osam meseci dobio nekoliko ozbiljnih pretnji, koje su još u postupku pred tužiocem, novinar je uplašen i razočaran koracima koji su preduzeti do sada.

“Ovakve poruke nisu retkost, ali to nikako ne znači da nisu opasne – jer nikada ne znate ko i kada će vas zapravo pronaći i pokušati da vam naudi. Lično nemam poverenje da će institucije uraditi svoj posao i pronaći odgovorne, ali se ipak nadam da u njima postoji malo ljudskosti i savesti i da su svesni da se ovakve stvari sutra mogu desiti njima, njihovoj porodici, deci i prijateljima”, izjavio je Pero Jovović za SafeJournalists mrežu.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, najoštrije osuđuje prijetnje upućene novinarima i poziva institucije u Severnoj Makedoniji i Srbiji da reaguju u najkraćem mogućem roku- da se pronađe i sankcioniše počinilac u Srbiji i da načelnik Elezoski snosi posledice svog ponašanja u Severnoj Makedoniji.

Dragan Sekulovski, direktor SafeJournalists mreže takođe traži hitnu reakciju nadležnih organa.

“Kada dođe do ozbiljne opasnosti po život novinara samo zato što rade svoj posao u interesu javnosti, od najveće je važnosti da institucije brzo reaguju. Stoga Ministarstvo unutrašnjih poslova i Tužilaštvo moraju pokazati kapacitet i spremnost da istraže i kasnije kazne počinioce. To je jedini način da se smanji politika nekažnjivosti i demotivišu budući napadi na medijske radnike“, rekao je Sekulovski o ovim pretnjama.

Mreža Safejournalists će o ovim slučajevima obavestiti relevantne međunarodne aktere.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb – Tirana, 7. jun 2022.

Udruženje novinara Kosova
Udruženje novinara Makedonije
Udruženje BH novinari
Hrvatsko novinarsko društvo
Nezavisno udruženje novinara Srbije
Sindikat medija Crne Gore

Click