Šef Misije OEBS u Srbiji Jan Bratu izrazio podršku Veranu Matiću i Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara

7. April 2023.
Šef Misije OEBS u Srbiji, ambasador Jan Bratu, sastao se danas sa Veranom Matićem da razmotri aktuelne slučajeve i procese vezane za bezbednost novinara u Srbiji, uključujući i suđenje za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.
01 (1)
Šef Misije OEBS u Srbiji, ambasador Jan Bratu i Veran Matić. Foto: Milan Obradović

Ambasador Bratu je naglasio važnost Matićevog doprinosa radu Komisije za istraživanje ubistava novinara, tela koje je osnovala Vlada Republike Srbije.

Misija će nastaviti da podržava i pomaže rad Stalne radne grupe za bezbednost novinara koja je od ogromnog značaja za uspešno rešavanje zločina nad novinarima.

Foto: Milan Obradović

„Osnivanje Komisije za istraživanje ubistava novinara u januaru 2013. godine, od strane Vlade Republike Srbije pokazalo je političku volju da se pravda zadovolji.

Odluka Ministarskog saveta OEBS-a iz 2018.godine o bezbednosti novinara poziva sve zemlje učesnice da preduzmu efikasne korake da se prekidu nekažnjivost i da se obezbedi odgovornost za zločine protiv novinara. Očekujemo ishod suđenja za ubistvo Ćuruvije i nadamo se da će taj ishod doprineti zaustavljanju nekažnjivosti. Niko ne bi smeo da se izvuče ako je počinio ubistvo.”

Click