SEEMO veruje da će Apelacioni sud potvrditi prvostepenu presudu za Ćuruviju

6. July 2020.
Medijska organizacija Jugoistočne Evrope (South East Europe Media Organisation – SEEMO) iz Beča, kao vodeća regionalna organzacija urednika i direktora medija sa preko 2600 individualnih članova u preko 30 država, očekuje od Apelacionog suda u Beogradu da potvrdi presudu i da se ubice Slavka Ćuruvije, vlasnika „Dnevnog telegrafa“ i „Evropljanina“ konačno nađu u zatvoru.
seemo-101045155185

SEEMO veruje da će Apelacioni sud potvrditi prvostepenu presudu kojom su osuđeni nalogodavci i organizatori ovog ubistva. Ako bi Apelacioni sud postupak vratio na početak, dosadašnje suđenje bi se pretvorilo u farsu – i postavilo bi se pitanje ozbiljnosti sudskog sistema u Srbiji.

SEEMO daje i podršku Komisiji za istraživanje ubistava novinara i njenom Predsedniku Veranu Matiću, jer verujemo da je za demokratski razvoj Srbije bitno otrkiti sve detalje ubistva Ćuruvije i nakon sudske odluke i dalje istraživati ovaj slučaj, ali i sve što je vezano za slučaj ubistva Milana Pantića i Dade Vujasninović, jer svi slučajevi kriju još uvek tajne.

Za Srbiju je bitno da se reše i svi slučajevi napada na novinare – uzmimo na primer slučaj Dejana Anastasijevića, koji nije doživeo da sazna istinu napada 2007 godine, kada je eksplodirala kašikara postavljena na prozor njegovog stana.

Iako političari nemaju uticaj na tok sudjenja, odnosno na rad policije i sudstva, mislim da bi bilo korisno ako bi Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i lično podsetio na značaj rešavanja svih otvorenih slučajeva napada, pretnji i ubistva novinara u Srbiji, rekao je Oliver Vujović, generalni sekretar SEEMO iz Beča. Samo rešavanjem svih tih slučajeva, Srbija može ići dalje. U pitanju je nalaženje svih izvršilaca, nalogodavaca i posrednika i to u svakom pojedinačnom napadu na novinare, počev od otmice Dušana Reljića u 1993 godini pa do danas.

Click