SafeJournalists: Zaustaviti zastrašivanje novinara na Kosovu

17. March 2023.
Prošle noći, neko je pokušao da zapali garažu urednika javnog servisa Radio-Televizije Kosovo Albana Selimija u Prištini.
Untitled-1

Alban Selimi saopštio je da je neko pokušao da ga zastraši, ali da nije uspeo. “Neko je zapalio (garažu), da me uplaši. Nisu postigli svoj cilj!“, napisao je on na Fejsbuku. Novinar je ugasio požar uz pomoć komšija.

Iz Udruženja novinara Kosova sumnjaju da je napad povezan sa poslednjom emisijom u kojoj je novinar govorio o izgradnji novih zgrada u Prištini kojima nedostaju osnove.

Džemajl Redža, predsednik Odbora Udruženja novinara Kosova, zrazio je zabrinutost u vezi sa pokušajem podmetanja požara.

„Veoma smo zabrinuti zbog ovog ozbiljnog incidenta u kome je zapaljen deo privatne imovine novinara Albana Selimija. Selimi radi mnogo godina u Javnom servisu, izveštava o mnogim pitanjima od javnog interesa, i ovaj napad je znak da su neke grupe nezadovoljne njegovim izveštavanjem. Pozivamo kosovsku policiju da ponudi neophodnu zaštitu novinaru i njegovoj porodici, te da hitno sprovede istragu i pronađe odgovorne i suoči ih sa pravdom”, rekao je Redža.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, najoštrije osuđuje zastrašivanje kolege Selimija i poziva nadležne da istraže motive ovog napada, što pre pronađu počinioce i adekvatno ih kazne.

SafeJournalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Click