SafeJournalists: Novinarke u prvim redovima – online izložba

8. March 2023.
SafeJournalists, mreža medijskih udruženja i sindikata na Zapadnom Balkanu, na međunarodni dan žena pokreće kampanju „Novinarke u prvim redovima“ (women.safejournalists.net) čiji je cilj ukazivanje na položaj žena u novinarstvu i njihovu izloženost napadima i pretnjama.
Untitled-1

U bazi napada i pretnji novinarima i drugim medijskim radnicima koju vodi mreža, od 2016. godine registrovano je više od 1650 slučajeva. Iz godine u godinu povećavao se broj pretnji i napada usmerenih na novinarke i medijske radnice. Zbog toga je SafeJournalists mreža odlučila da pokrene kampanju u okviru koje je organizovana prva online izložba, gde četrnaest novinarki iz zemalja Zapadnog Balkana koje su doživele diskriminaciju, pritiske, pretnje, pa čak i fizičke napade priča svoje priče.

Iz prve ruke saznajemo o motivaciji, izvorima snage i glavnim pokretačima onih koje brane demokratske vrednosti kroz pravo javnosti da zna. Nadamo se da će priče ovih novinarki dati snagu i motivaciju drugim profesionalcima da nastave da se bave poslom koji vole.

SafeJournalists mreža ostaće posvećena praćenju, analiziranju i izveštavanju o kršenju prava novinarki s ciljem zaštite njihove sigurnosti.

Izložbu „Novinarke u prvim redovima“ pogledajte na stranici women.safejournalists.net

Click