Prorežimski mediji objavili poverljivu bankarsku dokumentaciju Ozon pressa

31. May 2024.
TV kamere ilustracija. BEZ POTPISA

Autor:  Stefan Kosanović, Izvor: Raskrinkavanje

U jeku izborne kampanje za lokalne skupštine u Srbiji, predsednik Aleksandar Vučić posebnu pažnju ovog puta posvetio je Čačku. Na mitingu koji je nedavno održao rekao je da je „jedna nemačka fondacija uplatila 40 hiljada evra jednoj opozicionoj listi” i to sve zbog smene SNS-a u tom gradu. Kako bi se ta njegova tvrdnja poduprla, odmah potom osvanuo je dokument o uplati 40.000 evra portalu Ozon press iz Čačka od Evropskog fonda za demokratiju. Ali ne bilo kakav, već dokument iz banke, koji bi po pravilu trebalo da imaju samo banka i klijent. IZ OTP banke tvrde da još uvek ne znaju kako je ovaj poverljivi dokument procurio u medije, a nije jasno ni kako predsednik Vučić zna detalje o poslovnim transakcijama jednog lokalnog medija.
Vladajuća stranka kao da nije zadovoljna svojim rejtingom u Čačku, pa je Predsednik Srbije Aleksandar Vučič morao da ovaj grad poseti čak dva puta u tri dana.

Na mitingu Srpske napredne stranke, 25. maja, Vučić je između ostalog izneo i poslovne podatke „jedne opozicione liste”, međutim, kasnije će se ispostaviti, jednog čačanskog medija – Ozon press-a.

„I razmislite zašto je jedna nemačka fondacija pre neki dan uplatila 40.000 evra jednoj opozicionoj listi ovde u Čačku. Samo razmislite zašto. Šta je njihov interes? Zašto bi oni želeli da lista Čačak sutra (lista SNS prim. aut) ne pobedi u Čačku”, rekao je Vučić na mitingu SNS-a.

Samo dva dana kasnije – dva čačanska portala poznata po svojoj podršci Srpskoj naprednoj stranci – Glas Zapadne Srbije i Media portal – objavili su da je „Ozon mediju iz Čačka uplaćeno 40 000 eura iz Evropskog fonda za demokratiju”. U tekstu se našao i dokaz – poslovni dokument iz banke, koji po pravilu imaju samo klijent i banka.

Dokument je na ovim portalima bio delimično cenzurisan – precrtani su pojedini brojevi poput IBAN-a i reference.

Na naša pitanja odakle im poverljivi bankarski dokument, ni jedan od portala nije odgovorio do trenutka objavljivanja ovog teksta.

Kao ni Informer, koji je takođe objavio dokument, ali bez skrivanja bilo kakvih podataka.

„Tragom informacije koju je na poslednjem mitingu u Čačku obelodanio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, došli smo do izvoda iz čačanske filijale OTP Banke Novi Sad”, stoji u tekstu ovog tabloida.

Vlasnik portala Ozon press Stojan Marković za Raskrikavanje potvrđuje da taj dokument nikom nije dao na uvid i da bi ga trebali imati samo on i banka. „Mi moramo da popunimo taj obrazac, da bismo dali informaciju po kom osnovu je taj priliv (iz inostranstva prim. aut) stigao. To je zbog uredbe protiv pranja novca”, kaže Marković.

On objašnjava da je Ozon nosilac dvogodišnjeg projekta, koji je vrlo strogo kontrolisan od strane donatora, te da zbog toga sva finansijska sredstva dolaze na njihov račun. Oni dalje taj novac isplaćuju i ostalim medijima koji učestvuju u projektu, a kojih je po njegovim rečima još 10-ak. Kaže da je cilj projekta unapređenje izveštavanja u javnom interesu na lokalu.

Marković inače jeste deo opozicione liste koja će u nedelju, 2. juna izaći na izbore. Tvrdi da to što je kandidat za odbornika vlast poslednjih meseci koristi kao deo kampanje usmerene protiv portala.

Prema njegovim rečima novac iz ugovora sa fondacijom ni na koji način ne može da se poveže sa grupom građana na lokalu, s obzirom da je kontrolisan od strane donatora.

Iz OTP banke tvrde da ne znaju kako je poverljivi dokument stigao u ruke prorežimskih medija.

„U vezi sa ovim slučajem pokrenut je niz internih provera i do ovog trenutka nije utvrđeno da je došlo do propusta od strane zaposlenih povodom iznošenja izvoda klijenta u medije”, kažu za Raskrikavanje iz medijskog tima OTP banke u Srbiji.

Predsednik Srbije u više navrata je u ovoj izbornoj kampanji pominjao hiljade evra koje stižu opoziciji u Čačku. Tako je Srpski telegraf još sredinom maja preneo Vučićevu izjavu sa gostovanja na Pinku da „grupa građana u Čačku dobija 40.000, 50.000 evra za lokalne izbore samo da bi se smenio SNS kadar u tom gradu”.

Tekste je prenet sa portala Raskrikavanje.

Click