NDNV: Verbalni napad na ulici na Dinka Gruhonjića

16. April 2024.
"Nepoznati muškarac šovinistički vređao Gruhnjića i pretio mu fizičkim nasiljem"
Dinko-Gruhonjic-foto-Maglocistac
Dinko Gruhonjić. Foto: Privatna arhiva

Izvor: Autonomija

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštilo je danas da programski direktor tog udruženja i univerzitetski profesor Dinko Gruhonjić „zbog hajke čelnika režima i režimskih medija“ doživljava svakodnevne pretnje na ulicama u Novom Sadu.

Kako su naveli, najnovija pretnja desila se danas u 13:45 na uglu ulica Fruškogorske i Narodnog fronta, kada je nepoznati muškarac šovinistički vređao Gruhnjića i pretio mu fizičkim nasiljem.

Kako se navodi, Gruhonjić se okrenuo prema tom čoveku, nakon čega je ovaj pobegao.

NDNV je saopštio da je reč o osobi staroj oko 40 godina koja je proćelava, neuredno obrijana, u bermudama i kratkoj svetloj majici sa kesom u rukama.

Iz ovog udruženja su naveli i da su ovu pretnju prijavili policiji.

Hajka na Gruhonjića traje već mesec dana.

Gruhonjića su optužili za govor mržnje na osnovu izmontiranog video snimka sa tribine u Dubrovniku od pre godinu dana, gde je on navodno veličao ratnog zločinca iz Drugog svetskog rata, što je profesor oštro demantovao i podsetio da je celu svoju novinarsku i profesorsku karijeru proveo kao dosledni borac protiv nacionalizma i protiv veličanja politike ratnih zločina u regionu.

U tom periodu upućene su mu brojne pretnje smrću, a na ulazu u zgradu u kojoj živi s porodicom mu je ispisan grafit koji direktno poziva na njegovo ubistvo.

Studentski parlament Filozofskog fakulteta podneo je Etičkoj komisiji svoga fakulteta prijavu protiv Gruhonjića zbog navodnog govora mržnje.

Etička komisija je Studentskom parlamentu vratila prijavu protiv Gruhonjića na dopunu, za šta imaju rok od 30 dana.

 

Tekst je prenet sa portala Autonomija.

Click