Loša medijska situacija u Srbiji najvidljivija je u lokalnim sredinama (FOTO)

20. March 2024.
Izveštaj sa sastanka Stalne radne grupe za bezbednost novinara i treninga za unapređenje bezbednosti novinara u Zaječaru 
Sastanak SRG u Zaječaru
Sastanak SRG u Zaječaru. Foto: Miroslav Janković (OEBS)

Izvor: Saopštenje za javnost ANEM

U okviru kontinuiranih napora da se poboljša bezbednosno stanje novinara u Srbiji, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) uspešno je održala sastanak Stalne radne grupe za bezbednost novinara (SRG) i trening za unapređenje bezbednosti novinara u Kući slobodnih medija u Zaječaru. 

Ovaj sastanak okupio je brojne članove medijske zajednice, uključujući predstavnike ANEM-a Verana Matića i Saše Mirkovića, Dragane Bjelice iz UNS-a, Stevana Ristića iz Asocijacije medija, predstavnika OEBS-a Miroslava Jankovića kao i novinare i novinarke iz ZA medije, Zaječar online-a, Glasa Zaječara ŠRIF-a, Timočke, RTV Bor, NG Portala, Knjaževačkih vesti, Ist medije, Danasa, radija Naxi M i Magnum i portala 030 iz Zaječara, Bora, Knjaževca i Negotina. 

 

Dušan Vojvodić, ZA medija. Foto: Miroslav Janković (OEBS)

Uz njih su sastanku prisustvovali javni tužioci i policajci iz ovih gradova. Iz VJT u Zaječaru tu je bio glavni javni tužilac Miodrag Canović, iz OJT u Zaječaru javni tužilac Nemanja Dimitrijević, iz OJT u Boru javni tužilac Saša Milošević, iz VJT u Negotinu javni tužilac Tijana Jelenković, a iz OJT u Negotinu javni tužilac Nenad Srzentić. Bili su prisutni potpukovnik policije Bratislav Todorović i major policije Mlađan Kostić iz Zaječara i kapetan policije Mirko Radović iz Bora, lokalne kontakt tačke za brzo prijavljivanje nasilja nad novinarima i novinarkama. 

 

Glavni javni tužilac Miodrag Canović, VJT Zaječar i javni tužilac Nemanja Dimitrijević, OJT Zaječar sa Leksikonom pretnji. Foto: Miroslav Janković (OEBS)

Veran Matić, predsednik UO ANEM-a otvorio je sastanak podsećanjem na značaj ovakvih okupljanja u kreiranju efikasnijeg odgovora institucija na pretnje i napade na novinare, a zatim je predstavio ažururane podatke iz statistike Višeg javnog tužilaštva za period od početka godine. 

 

Veran Matić, predsednik UO ANEM-a. Foto: Miroslav Janković (OEBS)

„U prva dva meseca ove godine Vrhovnom javnom tužilaštvu prijavljene su četiri pretnje, od kojih je su za tri naloženo prikupljanje dodatnih obaveštenja a u jednom slučaju prijava je odbačena. U prve dve nedelje marta imamo povećan broj pretnji novinarki Ani Lalić Hegediš, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Dinku Gruhonjiću i Kseniji Pavkov, novinarki N1. Verica Marinčić sprečena je da prati protest meštana Čortanovaca u Inđiji, fizičkim izgurivanjem iz zgrade opštine od strane predstavnika obezbeđenja, a po nalogu šefa kabineta predsednika opštine Inđija. Dopisnici Tanjuga i Kurira ometani su tokom izveštavanja sa protestnog skupa ispred Centra za socijalni rad u Novom Sadu. Eruptivne pretnje na društvenim mrežama, posebno Ani Lalić i Dinku Gruhonjiću, mere se desetinama, a uvrede i vulgarna uznemiravanja stotinama poruka. Pritisak na porodice postaje takođe vrlo snažan.“ 

 

Javni tužilac Tijana Jelenković, VJT Negotin. Foto: Miroslav Janković (OEBS)

Lokalni novinari su tokom sastanka predočili slučajeve ometanja rada, pretnji i pritisaka koji nisu bili poznati ranije predstavnicima Stalne radne grupe za bezbednost novinara jer nisu prijavljivani, a predstavaljaju ugrožavanje bezbednosti novinara. 

I novinari i tužioci su kritikovali sudsku praksu koja sve uže tumači pretnje po život i telu iz člana 138. Krivičnog zakonika kada je reč o novinarima. Ustanovljeno je da je samo u Zaječaru od 14 slučajeva rešeno 12 i da su svi rešeni odbačajem krivične prijave. To je posledica, između ostalog, i bojazni tužilaštva da će sudovi odbijati optužne predloge zbog gorepomenutih kriterijuma prihvaćenih u sudskoj praksi. Proizvod ovoga je da su novinari nepoverljivi prema sistemu i postojećim mehanizmima zaštite novinara. Ovo je tema koju će SRG da pokrene u konsultacijama sa Vrhovnim sudom Republike Srbije. 

Novinari su svedočili i o prisustvu straha da će se njihov položaj pogoršati ako bi prijavili slučaj pretnji, naročito ako su izrečene od strane poznatih nasilnika koji se dovode u vezu sa vlašću. 

 

Miljko Stojanović, dopisnik Danas-a. Foto: Miroslav Janković (OEBS)

Ukazali su na potrebu izmena Krivičnog zakonika kako bi se omogućila sveobuhvatnija pravna zaštita i drugih medijskih radnika. 

I jedni i drugi su pozvali da i sudije učestvuju na ovakvim sastancima Stalne radne grupe za bezbednost novinara sa lokalnim novinarima tužiocima i policijom. Tužioci i novinari su jedni druge pažljivo saslušali, i zajednički zaključak je da ovakvi sastanci na lokalu treba da se rešavaju redovno, i bez predstavnika SRG, kako bi se postigla veća bezbednost novinara. 

Loša medijska situacija u Srbiji najvidljivija je u lokalnim sredinama. O tome su govorili predstavnici medija na ovom sastanku, naglašavajući da su oni koji rade profesionalno izloženiji pritiscima i pretnjama, i samim tim su ranjiviji. Mediji su izloženi i SLAPP tužbama, a retki su oni koji imaju sredstava za dobar advokatski tim. Kada se desi da dobiju višestruke istovremene tužbe zastane rad redakcija. 

 

Ana i Dušan Vojvodić. ZA medija. Foto: Miroslav Janković (OEBS)

Novinari su za kraj sastanka naglasili koliko je važno da se poštuju novinarski etićki kodeks u izveštavanju, kako bi se sačuvao kredibilitet profesije. 

Pored unapređenja komunikacije između novinara i predstavnika organa zaduženih za njihovu zaštitu, fokus ANEM-a je i na prevenciji i obuci. Zato je nakon sastanka SRG usledio praktičan trening koji je vodio Branko Čečen, nekadašnji direktor Centra za istraživačko novinarstvo Srbije. Oni je na primerima pretnji i nasilja koje su doživeli pojedini novinari iz Zaječara, Bora, Knjaževca i Negotina uputio učesnike treninga u strategije za prevenciju nasilja i načine na koji se novinari i novinarke mogu da se zaštite i traže pomoć. 

Sastanci i treninzi poput ovog u Zaječaru ključni su za izgradnju sigurnijeg okruženja za novinare, omogućavajući im da obavljaju svoj posao nezavisno, nepristrasno i profesionalno. Kontinuirani napori i saradnja svih relevantnih aktera osiguraće dalje napredovanje u ovoj ključnoj oblasti. 

Aktivnosti su deo šireg projekta “Sistem prevencije nasilja i zaštite novinara“, koji finansira Evropska komisija i podržava medijsko odeljenje Misije OEBS-a u Srbiji, što potvrđuje međunarodnu podršku i priznanje važnosti ove teme. 

Click