ANEM – Održan trening o bezbednosti novinara u Novom Sadu (FOTO)

13. October 2023.
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) održala je još jedan trening pod nazivom „Bezbednost novinara na rizičnim javnim događajima“, ovog puta za studente sa medijskog odseka Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. U prostorima Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) koje i samo trpi pretnje, napade i različite vrste pritisaka, studenti su razgovarali sa iskusnim predavačem bogatog iskustva u istraživačkom novinarstvu Brankom Čečenom. ANEM nudi ovaj trening u različitim gradovima širom Srbije jer veruje da bi mnogim članovima medijskih timova, a pogotovo studentima koji žele da se bave novinarstvom mogao značajno da pomogne da sačuvaju svoju i bezbednost svojih kolega.
Trening o bezbednosti novinara u Novom Sadu - studenti 1
Trening o bezbednosti novinara u Novom Sadu - studenti. Foto: ANEM

Izvor: Saopštenje za javnost Asocijacijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM)

„Problemi sa kojima se suočavaju novinari i medijski radnici danas, evoluiraju i sa razvojem tehnologija ali i ekstremizma. Zbog toga je važno da obuka za bezbednost novinara postane deo redovne nastave ne samo u obrazovanju novinara već i svih čija je profesija vezana za medije: kamermani, organizatori… Zbog toga će ANEM pored treninga za sve novinare u Srbiji, raditi i obuku za studente novinarstva. Od drugih mehanizama postoji Sigurna linija za novinare (0800 100 115) i Stalna radna grupa za bezbednost novinara koja je razvila kontakt tačke u tužilaštvima i policiji širom Srbije, kako bi se u što kraćem roku reagovalo na ugrožavanje bezbednosti. Veoma je važno da medijski radnici budu upoznati sa mehanizmima prijavljivanja pretnji i nasilja kako bi se brzo identifikovali i sankcionisali nasilnici“, objasnio je predsednik UO ANEM-a, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara i član Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić.

 

Trening o bezbednosti novinara u Novom Sadu – studenti. Foto: ANEM

Procena rizika za novinare i medijske ekipe, iskustva sa dosadašnjih događaja tokom kojih je izbijalo nasilje, strategije zaštite tokom obavljanja zadatka, strategije i sredstva koje primenjuje policija bile su neke od tema treninga kojem su prisustvovali budući novinari:

„Bilo je jako korisno i poučno. Videli smo šta novinare muči danas, a šta će ih verovatno mučiti i u budućnosti. Naučili smo da se izborimo sa time i dođemo do našeg cilja, bez da možda nastradamo. Dotakli smo se i ratnog izveštavanja što je meni veoma bitno zato što sam iz Bosne i Hercegovine. Naučili smo kako da izveštavamo sa rizičnih događaja, ali nadamo se da do toga neće doći”, rekao je Mato Ratković sa druge godine studija komunikologije.

Njegovoj koleginici Milici Misailović trening je uspeo da, kako kaže, ojača volju za bavljenjem ovim poslom: „Ne susrećem se prvi put sa temom istraživačkog novinarstva jer smo o tome govorili na fakultetu, ali ova tribina me jeste dodatno zainteresovala za taj smer i naučila sam dosta”.

Potreba za ovakvim treningom proistekla je iz veoma loše atmosfere u kojoj novinari obavljaju svoj posao, gde se kontinuirano susreću sa pretnjama, napadima i drugim vrstama nasilja poput targetiranja, uvreda i pritisaka. Pogotovo je neregulisan i nebezbedan prostor na društvenim mrežama gde novinari, a posebno novinarke, svakodnevno dobijaju poruke pretnji i zastrašivanja. Zato je bitno pripremiti buduće novinare na ono što ih može zateći na terenu, obučiti ih da prepoznaju sve oblike nasilja i pružiti im znanje o novim modelima za pružanje podrške i zaštite.

„Ovo je jedna od fundamentalnih novinarskih radionica zato što se s jedne strane bavi preventivom, što je od ključne važnosti za zaštitu novinara. Pogotovo je tako, nažalost, u društvima poput naših gde je stepen nasilja sve veći, gde takav javni diskurs dominira i političkim diskursom i time proizvodi lančanu reakciju u društvu gde su novinari u nedostatku stvarne političke alternative prepoznati kao politički suparnici, te ih režim tako i tretira. Ja sam jako sretan što su moji studenti bili ovde, pažljivo slušali i učestvovali u razgovorima i postavljali pitanja koja su doprinosila radionici. Kolega Branko Čečen je vrlo vešto vodio priču gde se na momente činilo da će sa njima izazvati animozitet prema novinarskoj profesiji, da bi ih odveo do priče o strasti i ljubavi prema novinarstvu“, podelio je svoj utisak o treningu Dinko Gruhonjić, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i dugogodišnji novinar.

 

Branko Čečen, novinar i Dinko Gruhonjić, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Trening o bezbednosti novinara u Novom Sadu. Foto: ANEM

Trening „Bezbednost novinara na rizičnim javnim događajima“ održan je u sklopu projekta „Sistem prevencije nasilja i zaštite novinara“ koji podržavaju Delegacija Evropske unije u Srbiji i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija. Slične treninge ANEM je već održao u Beogradu i Nišu, dok je u oktobru planirano održavanje i u Subotici, kao i za novinare redakcije koja je često „na udaru“ – Insajder. U narednih godinu i po dana slični događaji biće organizovani u ukupno 15 gradova širom Srbije.

Click