ANEM najoštrije osuđuje nastavak pritisaka i zastrašivanja u Vranju

26. June 2022.
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), najoštrije osuđuje nastavak pritisaka i zastrašivanja kojima su u proteklom periodu izloženi vlasnica i novinari OK radija. Plakatima kojima je juče oblepljeno Vranje oglasili su se ljudi koji sebe smatraju silom iznad zakona, ovog puta na njihovom nišanu našli su se i oni koji su napadnutom mediju svesrdno pomogli.

Na crvenim slovima ispisano Zašto? – odgovor se zna. Niti je Veran Matić građevinski inspektor koji samovoljno ili po nalogu ruši. Niti je Veran Matić onaj ko može da naređuje političarima i inspekcijskim službama. Veran Matić ne hapsi, ne organizuje rad tužilaštva i sudija i ne vrši pritisak na medije. Veran Matić – kao član Stalne radne grupe za bezbednost novinara, od njenog osnivanja, i predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija – jedan je od onih koji su pružili snažnu podršku svojim kolegama i dali doprinos u cilju postizanja što brže i efikasnije reakcije nadležnih institucija.

Da podsetimo, zaposleni u OK Radiju, u okviru kog posluje kafe No Comment, prijavili su pretnje koje su, u više navrata, dobijali od Dejana Nikolića. Na izlogu OK Radia lomljena su stakla, farbom su bili ispolivani pripadajući predmeti kao i zidovi, kako radija, tako i kafea. Vrhunac je bilo zaziđivanje jednog dela radija. Taj varvarski čin izvršili su angažovani u kladionici iz susedstva, kladionici čije se vlasništvo dovodi u vezu sa Dejanom Nikolićem. Nakon ozbiljnih pretnji i teških napada, s ciljem da zaposlenima u OK Radiju pruže podršku, Vranje su posetili predstavnici Stalne radne grupe za bezbednost novinara. Na osnovu predloga Osnovnog javnog tužlaštva u Vranju, sudija za prethodni postupak Osnovnog suda u Vranju – odredio je Dejanu Nikoliću meru pritvora od 30 dana zato što su postojale posebne okolnosti koje su ukazivale na to da bi uticajem na saučesnike mogao ometati postupak, kao i da bi krivično delo mogao ponoviti.

Zašto plakati? Zato što se njima želi dodatno zastrašiti medij koji je već duže vreme izložen kontinuiranim napadima. Zato što se žele zaustaviti oni koji ugroženim kolegama pomažu u zaštiti svog ustavom garantovanog prava da se slobodno, bez pritisaka i straha za ličnu bezbednost bave svojim medijskim poslom i izveštavaju o stvarima o kojima javnost ima interes da bude informisana Međutim, posle tog zato dolazi borba za slobodu izražavanja i bezbednost novinara, borba koja će biti jača od svakog pritiska koji se nad njom sprovodi. Zbog te borbe, ANEM od države očekuje da pokaže snažnu političku volju i rešenost da se svaki vid pritiska u slučaju OK radija u što kraćem roku rasvetli i sankcioniše. Scenario iz Jagodine i Grocke tragičan su podsetnik na to šta se dešava kad politička volja i rešenost izostanu.

Click