Više od staklene bašte: mladi iz naše kuće proizvode zdravu hranu u hidroponskoj urbanoj bašti

27. November 2019.
Podržite izgradnju urbane hidroponske bašte jedinstvene u Beogradu u kojoj mladi iz „Naše kuće“, proizvode zdravo povrće i začinsko bilje.
Naša-kuća-hidorponska-bašta-4

„Naša kuća“ pruža podršku osobama sa teškoćama u razvoju u njihovom aktivnom uključivanju u društvo, zapošljavanju i osamostaljivanju. Za njih urbana bašta znači novo radno mesto i ekonomsku nezavisnost.

Šta je hidroponija i kako funkcioniše?

Urbana zajednica ima uvek dostupno zdravo i kvalitetno povrće koje se gaji hidroponskom tehnologijom, odnosno u vodi, uz LED osvetljenje i u zatvorenom prostoru. Hidroponija je tehnologija budućnosti, jer će obezbediti dovoljno hrane bez obzira na klimatske promene. Ona ne koristi hemijske preparate, što znači da ne zagađuje okolinu a štedi vodu i energiju. Biljke uvek rastu u idealnim uslovima tako da su izuzetnog i ujednačenog kvaliteta i dostupne su tokom čitave godine.

O Našoj kući

„Naša kuća“ je udruženje roditelja osnovano 2007. godine sa idejom da svojim programima i projektima obezbedi uslove za kvalitetan i sadržajan život osoba sa teškoćama u razvoju. Mi funkcionišemo kao socijalno preduzeće u okviru kojeg pružamo usluge, radno angažujemo i zapošljavamo naše korisnike. Proizvodna linija kartonske ambalaže angažuje četvoro korisnika, proizvodnja slatke linije čoko šljiva i čoko malina tri korisnika. Kao pomoćni radnici u kuhinji, u kojoj se spremaju ketering i obroci, rade još dvoje. Od petnaestoro korisnika, koliko ih sada koristi naše uluge, polovina je radno angažovana, ili je na radnoj obuci, dok je za rad u urbanoj bašti predviđen angažman za još četvoro njih.

Naš cilj je da svim našim korisnicima obezbedimo kvalitetan život, da im pružimo šansu da napreduju i da daju svoj lični doprinos izgradnji zajednice u kojoj žive. Istovremeno, mi smo aktivni i u oblasti zastupanja osoba sa teškoćama u razvoju i javnog zagovaranja poboljšanja zakona i poštovanja njihovih prava.

Lične priče:

Nikola, 25 godina
U Našoj kući je dobio prvi posao na proizvodnji kartonske ambalaže. Sada uči kako da proizvede povrće u hidroponskoj bašti i uveća svoj budžet. Voli sport, posebno fudbal. Često sa svojom ekipom putuje i dodatni novac je dobrodošao.

Dule, 37 godina

Još uvek živi sa roditeljima, a san mu je da se odvoji i živi samostalno. Vrlo je nestrpljiv i smatra da mu rad u urbanoj bašti može doneti veće šanse za ostvarenje svojih snova. Uporan je i ne bira posao kako bi mu se ostvarili snovi.

Bata, 35 godina

Naša kuća je mesto gde rado dolazi jer mu je novac potreban za novu gitaru i nastavak angažovanja u bendu „Bitlsti“. Ne želi da ode iz svoje kuće, jer kako kaže, nigde mu neće biti udobnije.

Gorica, 26 godina

Živi u kući sa troje drugova iz koje bi trebalo uskoro da izađe. Rad u kuhinji joj mnogo znači zbog finansiranja novog smeštaja. Povrće iz bašte rado koristi u kuhinji jer je ono zdravo i donosi dodatni prihod.

Budžet:
1. Radovi na instalacijama i infrastrukturi urbane bašte: 290.000 RSD
2. Postavljanje senzora u hidroponskoj bašti: 187.000 RSD
3. Hidroponske komponente (seme, kamena vuna, đubrivo, razni dodaci): 240.000 RSD
4. Skriveni troškovi: 50.000 RSD
UKUPNO: 767.000 RSD

Dosadašnji kontributori: Nemačka agencija za međunarodnu saradnju GIZ, Grad Beograd, Ana & Vlade Divac Fond, JT International, Uni Credit banka

Za donacije od 500, 1.000, 2.000, 5.000, 6.000, 10.000 i 50.000 dinara, obezbedili smo i nagrade:

Sredstva koja prikupimo preko naše prve crowdfunding kampanje upotrebićemo za izgradnju i opremanje prve hidroponske urbane bašte u kojoj će mladi sa teškoćama u razvoju proizvoditi zdravo povrće, naučiti principe hidroponskog uzgoja i postati emisari ove inovativne tehnologije. Podržite ih kako bi postali ekonomski nezavisni i prihvaćeni u našoj zajednici. Hajde da im zajedničkim snagama obezbedimo podršku za vođenje normalnog života u zajdenici.

Pored online donacija, našu kampanju možete podržati i uplatom direktno na naš žiro račun: 160-280781-81. Hvala!

Kontakti za medije:
Anica Spasov
Telefon: +381 64 16 99 069
E-mail: nashakuca@gmail.com
FB: https://www.facebook.com/nasa.kuca/

Članak je prenet sa portala donacije.rs

Click