Tamara Grujić i ekipa emisije-projekta „Tamara u akciji“ dobitnica je priznanje „Svedočanstvo o dobroti (FOTO)

15. October 2023.
Dobrota na delu
Nacionalni dan davanja 137
Veran Matić i Tamara Grujić, Nacionalni dan davanja. Foto: Goran Srdanov

Izvor: Srpski filantropski forum

Srpski filantropski forum u okviru Nacionalnog dana davanja priznanjem „Svedočanstvo o dobroti“ nagradilo je Tamaru Grujić i tim emisije – humanitarnog dela „Tamara u akciji“. 

Veran Matić, izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma je obrazlažući ovo priznanje naglasio: 

„Prisustvo negativnih vesti, sadržaja, priča, dominira i tradicionalnim i novim medijima. Kao da je zlo privlačnije od dobrog, kao da je negativno – zanimljivije od pozitivnog. Retka su programska ostrva, u kojima se može sresti pozitivna priča, videti dobrota na delu, a još ređi programi u kojima medij direktno nastoji da promeni lošu stvarnost, kroz akcije solidarnosti. 

 

Nacionalni dan davanja. Foto: Goran Srdanov

Pre skoro osam godina, Tamara Grujić je započela projekat Tamara u akciji, emisije koje direktno pomažu i o tome izveštavaju, prateći stanje pre i posle intervencije, predstavljajući porodice i grupe koje su se nalazile u bezizlaznim situacijama i njihov novi početak života u civilizovanim uslovima, posle Tamarine akcije. Prvo, dve i po godine emitovanja na TV Prva, a potom, do danas, na Radio-televiziji Srbije pet godina. 

U ovoj akciji napravljeno je 200 kuća na prostorima Srbije i Republike Srpske. 200 porodica je stambeno zbrinuto, blizu 1200 ljudi, od toga 1000 dece. Preko 17.000 kvadrata renoviranog životnog prostora, desetak plastenika, petoro ljudi je zaposleno. Mimo porodičnih kuća, u specijalinim Akcijama, renovirali su dečje onkološko odeljenje Pedijatrijske klinike u Kragujevcu, dali polovinu sredstava za nabavku teretnog lifta koji klinika nije imala, renovirali dva prostora za Udruženje za cerbralnu paralizu u Užicu, renovirali četiri osnovne škole׃ u Prokuplju, Pirotu, Vranju i Kniću. Renovirali su i kuću na Fruškoj gori, namenjenu Udruženju Nurdor za oporavak dece posle lečenja. Ovih dana su potpuno opremili Kuću nade u Banji Koviljači, koja je namenjena roditejlima čija deca imaju cerebralnu paralizu, a izgubili su prava na banjsko lečenje zbog uzrasta. I ono što je izuzetno važno, lekcije iz humanosti, solidarnosti i dobrote, pratilo je u proseku između 800.000 i 1.000.000 gledalaca.

Tamara Grujić, Nacionalni dan davanja. Foto: Goran Srdanov

Pored humanitarnog aspekta, emisija je i edukativnog karaktera, jer govori o kulturi, nasleđu, lepotama krajeva u kojima se vrši izgradnja ili rekonstrukcija kuća i drugih objekata. Takođe u samoj realizaciji, grade se i male koalicije solidarnosti i dobrote. 

Verujemo da je Tamara u akciji inspiracija za brojne druge, slične akcije o kojima se, na žalost, manje zna.“

„…Posebno sam potrešena što medju nama sede roditelji dece koja su stradala 3.maja u OŠ “Vladislav Ribnikar”, i želela bih nešto da im, u svoje ime, i u ime mojih bliskih prijatelja poručim. ‘Hvala vam što nas u proteklih nekoliko meseci učite kako da budemo dobri roditelji. Hvala vam na dostojanstvu i vašoj daljoj borbi. Znam, namerno ne govorim mislim ili verujem, već znam da su vaša deca na vas strašno ponosna svih ovih meseci. A u to ćemo se uveriti jednog dana kada se svi ponovo budemo sreli’. 

 

Tamara Grujić, Nacionalni dan davanja. Foto: Goran Srdanov

Kako je danas Nacionalni dan davanja, dobročinstva, osnovno je pitanje koliko i zašto treba biti dobar i širiti dobrotu oko sebe. Postoji jedan citat koji kruži društvenim mrežama, da ‘treba činiti dobro svaki dan, od ujutru do uveče, treba zbuniti svemir dobrotom, treba činiti dobro do besmisla, jer samo tako ima smisla’. Dakle i onda kada vam komšija zatvori vrata pred nosom od lifta, vi mu viknite “Komšo, želim ti lep dan”. 

I zato veoma cenim rad svih organizacija i Srpskog filantropskog foruma, koji nas podsećaju na divne stvari i na divne ljude”.

Click