Svedočanstvo dobrote za one koji su umeli da pomognu kada je bilo najpotrebnije (VIDEO)

12. October 2023.
Nacionalni je Dan davanja. Nagradu Svedočanstvo dobrote poneli su predstavnici osnovnih škola koji su pomogli onima kojima je pomoć bila najpotrebnija. Među dobitnicima i Borko Petrović, najbolji nastavnik na svetu, Ljubivoje Ršumović za životni doprinos dobroti.
Nina Ninković, nacionalni dan davanja
Nina Ninković, nacionalni dan davanja. Foto: Snimak ekrana RTS

Pripremila: Jovana Vulinović, RTS

Nina je lekciju o dobroti pokazala celoj Srbiji – da bi skupila novac za očevu operaciju prodavala je krofne sugrađanima u Novom Sadu.

„Dobrota je za mene velika sreća. Upornost da se nešto uradi i stvarno sam srećna što sam bila toliko uporna i pomogla tati. Zahvalila bih se svim ljudima koji su me podržali i drugarima koji su izašli da prodaju stvari za mog tatu“, kaže Nina Ninković.

Iako je dobio potvrdu da je najbolji među nastavnicima, Borko Petrović nastavnik engleskog jezika, kaže, da mu je najvažnije da probudi humanost kod učenika.

„Moramo, pre svega, biti na delima jači, ne na rečima. Imamo toliko predmeta ali nijednim predmetom ne možemo da iskažemo ono što osećamo. Deca čuju buku, Foknerovu buku, buka i bes u svetu u kome se njihova tanana osećanja vrlo lako izvitopere, vrlo lako izgube, mi odrasli ih ne negujemo i prvi ih gubimo kada stupamo u neke zrelije godine i ja ih savetujem da ostanu deca što više“, objašnjava Petrović.

„Priča o dobroti rađa lanac dobrote, to je nešto što inspiriše druge ljude koji iz raznih razloga nisu razmišljali o tome da učine neko dobro delo, da se tome posvete“, naglašava Veran Matić.

Na ispitu su i roditelji i škole. Trebalo bi da uče decu da pokazuju više brige i soldarnosti, kaže resorna ministarka.

„Ono što je posebno važno jeste da se dobročinstvo ne može meriti jer je svaka dobrobit i dobrota i za one koji primaju i za one koji daju dragocena, velika i značajna“, istakla je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

Priznanja za dobrotu ove godine dobilo je još dvadeset osnovnih škola iz Srbije i neka privredna društva.

Članak je prenet sa portala RTS.

Click