Nina Ninković iz Novog Sada, 12 godina, šesti razred, dobitnica priznanja „Svedočanstvo o dobroti“ (FOTO)

13. October 2023.
Nina, mama i baka – Bitka za tatu
Nacionalni dan davanja 168
Nacionalni dan davanja. Foto: Goran Srdanov

Izvor: Srpski filantropski forum

Znamo vrlo dobro koliko roditelji pate kada im je dete bolesno, ali malo znamo koliko deca pate kada im je roditelj bolestan.

Nina je, sa svojih dvanaest godina na raspustu odlučila da i sama nešto učini da pomogne u prikupljanju novca kako bi tata mogao da ode na pregled u stranu zemlju. Mama je procenila da bi mogla da prodaje nešto, a baka se dosetila krofnica. 

 

Nacionalni dan davanja. Foto: Goran Srdanov

Udruženi humanitarni poduhvat bake, mame i Nine, ubrzo se pojavio na ulici sa malom tezgom i krofnama. Mama je postavila vest na društvene mreže i krofne i divna požrtvovana Nina postali su humanitarni događaj, koji kod ljudi pobuđuje dobrotu i nadu. Društvene mreže mogu biti i korisne i vrlo brzo se vest i ljubav prema Nini i njenoj akciji proširila globalno: uticajni i poznati sa društvenih mreža, proširili su vest, a ta pozitivna priča stvorila je lanac solidarnosti i dobrote. Lanac se, i u fizičkom smislu, mogao videti u centru Novog Sada gde se satima čekalo da se bude human i da se dâ podrška divnoj Nini. I u drugim gradovima su se pravile krofne, uštipci, delila dobrota i plemenitost u celoj Srbiji, ali i u regionu, i u svetu, sve do Melburna. Milionska gledanost priloga na društvenim mrežama, pretvorilo je humanitarnu akciju u globalnu demonstraciju dobrote. Najvažniji uticaj bio je upravo na decu, koja su se aktivirala i u ovoj akciji i u nekim svojim sopstvenim akcijama, za svoje bolesne roditelje ili drugare. Štandovi sa limunadama su se množili po celoj zemlji. 

Za nedelju dana, prikupljeno je dovoljno sredstava za odlazak kod lekara. I to tako što je prvo postavljen štand ispred lokalne prodavnice, gde je za manje od dva sata prodavan čitav kontignet, a potom i u centru Novog Sada, gde je sve takođe trajalo ne duže od 2 sata. Moglo bi se reći da je humanost stigla „preko noći“.  Divna porodica i požrtvovana dvanaestogodišnjakinja osvojili su svet, pobudili plemenitost i dobrotu i ohrabrili sve koji imaju probleme, za čije rešavanje je potrebna masovna solidarnost. 

Zbog toga je Srpski filantropski forum odlučio da pored  Nine, na odavanje poriznanja „Svedočanstvo o dobroti“ pozove i mamu Natašu i baku Vinku, čiji je recept za krofne korišćen.  

„Ja mog tatu volim najviše i srcem sam izašla da prodajem krofnice i zbog toga sam srećna. Najveća sreća je pomaganje onima koji su u nevolji“, rekla je Nina na dodeli priznanja. 

Click