Košarkaš Nikola Mirotić, dobitnik priznanja „Svedočanstvo dobrote“

10. October 2023.
Na Nacionalnom danu davanja, koji organizuje Srpski filantropski forum priznanja za dobročinstvo dobili su učenici i nastavnici dvadeset škola širom Srbije, pisac Ljubivoje Ršumović, Tamara Grujić „Tamara u akciji“, najbolji nastavnik na svetu Borko Petrović, dvanaestogodišnja Nina Ninković koja je prodajući krofne prikupila sredstva za lečenje oca.
Nacionalni dan davanja 165 (1)
Veran Matić i Bojan Nikolić. Foto: Goran Srdanov/Srpski filantropski forum

Izvor: Srpski filantropski forum

„Svedočanstvo dobrote“ dobio je i košarkaš Nikola Mirotić. U obrazloženju za ovo priznanje Veran Matić izvršni direktor SFF je rekao:

Sportisti su uvek među prvima koji se pojavljuju kada je potrebno pomoći u elementarnim nepogodama, kada je potreban lek, kada je potrebno rešavati socijalne slučajeve. Malo njih je spremno da o tome govori. Retko vidimo svedočanstva o velikodušnosti. Pored želje da se time na hvale, postoje i drugi razlozi. Verujem da ćemo kao društvo učiniti sve da imamo što transparentnije podatke o darežljivosti, da dobročinstvo ne bude ilegalno, već da bude za odlikovanja i ponos.

Ove godine Svedočanstvo dobrote predajemo košarkašu Nikoli Mirotiću, koji učestvuje u brojnim akcijama, a sada izdvajamo skorašnje, podršku akcijama organizace Srbi za Srbe, kao i veliku donaciju za lečenje malog Vukana koji je, zahvaljujući toj donaciji, na vreme počeo da prima najskuplji lek na svetu.

U ime  Nikole Mirotića, Svedočanstvo dobrote primio je Bojan Nikolić, koji je pročitao Nikolinu poruku

„Želim da se od srca zahvalim Srpskom filantropskom forumu na dodeli nagrade. Na veliku žalost, zbog mojih brojnih obaveza, nisam u mogućnosti da je lično preuzmem.

Verujem da smo na ovaj svet došli da ga učinimo boljim mestom za sve. Pod time podrazumevam ljubav, žrtvu i služenje drugima.

Na zemlji je nebrojeno mnogo heroja, znanih i neznani, sa napomenom da su oni skriveni miliji Bogu. Uvijek postoji mogućnost da pomognemo jedni drugima obradujemo i posluzimo. Nisu potrebna grandiozna dela, ponekad je sasvim dovoljan zagrljaj i osmeh, topla reč i ohrabrujući savet. Godina dobrote znači budno uključivanje u trenutak u kom se svi nalazimo, da jedni druge svojim razumevanjem i podrskom podignemo, podržimo i blagoslovenim gestom obradujemo. Istinski, nase je ono sto drugima damo! Ili kako je to divno rekao nas sveti patrijarh Pavle: “Ljubav je najviša vrlina. Sve što čovek deli sa drugima smanjuje se, osim ljubavi. Što je više dajete, više je imate”. Još jednom, hvala Vam na nagradi i poverenju. Srdačan pozdrav svima!“

Click