Prikupljeno 6,4 miliona dinara za pomoć ranjenima i njihovim porodicama u Malom Orašju i Duboni (FOTO GALERIJA)

30. January 2024.
Posle niza tekstova o nedostatku adekvatne trajne materijalne podrške porodicama mladih, ranjenih u Malom Orašju i Duboni, ono što nije uradila država, uradila je solidarnost oko novogodišnjih i božićnih praznika.
viber_image_2023-12-19_14-13-40-007 (3)
Foto: Privatna arhiva

Autor: Veran Matić, Srpski filantropski forum i Fond B92, Fotografije se mogu koristiti, sa potpisom privatna arhiva. Predstavljaju ispraćaj koji su Jovanu priredili članovi porodica ubijenih i ranjeni u Malom Orašju sa mesta zločina i doček u manastiru Tumane.

Inicijativu je pokrenuo Jovan Mitrović rođeni brat ubijenog Petra i brat od strica ubijenog Marka, rođak i prijatelj, široka duša (uz podršku Verana Matića i portala javniservis.net). Želeo je da ispuni želju svog brata Petra i trči od Malog Orašja do manastira Tumane, jer se i sâm Petar pripremao za hodočašće u ovaj manastir.

 

Screenshot_7 (2)
Screenshot_6 (1)
414481476_7201322519906391_2895137731313632278_n
Screenshot_27 (1)
malo orašje 5

 

U desetak dana kampanje, prikupljena je znatna suma, ali su građani nastavili da svoje donacije uplaćuju i kasnije. Uz ovu akciju, specijalno novogodišnje izdanje kviza Totalni obrt bilo je posvećeno ovoj akciji, i sav prihod koji su osvojili takmičari, doniran je za pomoć ranjenima, kao i prihod sa koncerta duhovne muzike i još jednog hodočašća Saše Zujić iz okoline Kruševca.

Ukupno je prikupljeno 6 miliona i 400 hiljada dinara, i taj iznos je, u dva navrata, podeljen ranjenima iz Malog Orašja i Dubone׃ Andrijani Mitrović, Nemanji Iliću, Milošu Jovanoviću, Jovanu Rankoviću, Anđeli Stevanović, Ivanu Ivkoviću, Neveni Vujić, Jovici Stevanoviću i Nikoli Mitroviću.

Ova solidarnost je umanjila probleme porodica ranjenih i zaista predstavlja veliki podvig.

 

Malo orašje 3
malo orašje 4
Malo orašje 1
Malo orašje 2
malo orašje7
Malo orašje 6

 

Sada bi nadležne institucije morale da preuzmu inicijativu i svakoj porodici obezbede redovne mesečne prihode, koji će pomoći lečenje i oporavak, sve oblike rehabilitacija, svako pomagalo. Veoma je važno da svi koji se školuju, ili to imaju u planu, dobiju stipendije koje će im to i omogućiti, na način koji je za njih najadekvatniji, uz lečenje i rehabilitaciju koji će, u svim slučajevima, još dugo trajati.

Click