Veran-Matic-N1.jpeg
Djordje Jokic5. December 2023.
Prošlo je 7 meseci od dva najstrašnija zločina koji su duboko potresli Srbiju. Veran Matić, glavni i odgovorni urednik portala javniservis.net koji je u stalnom kontaktu sa porodicama ubijene i povređene dece iz "Ribnikara" i mladićima i devojke iz Malog Orašja i Dubone, u intervjuu za "Novu" navodi da su nepravedno zapostavljane sve žrtve masovnih ubistava, a da su teško ranjeni potpuno zaboravljeni. On kaže da su njihovi životi iskomplikovani do krajnjih granica, ali ističe i da nemaju jednak tretman i podršku - psihološku i finansijsku. Veran Matić iz Srpskog filantropskog foruma i Fonda B92 mesecima piše o ubijenim i povređenim u velikim tragedijama. On u intervjuu za naš list ističe da su nepravedno zapostavljane sve žrtve masovnih ubistava i ranjeni u krvavom maju, kao i da mu je neobjašnjivo da u Duboni (koja je deo Beograda) roditeljima ubijene i ranjene dece bude dodeljen jedan iznos, a da u Malom Orašju (Smederevo) tri puta manja ta jednokratna suma. Razlika postoji i u psihološkoj podršci, naročito u odnosu na „Ribnikar“.
19939798845_dbcec2d99c_o-1280x853.jpg
Djordje Jokic30. November 2023.
Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je danas u izjavi novinarima da je razgovarala sa ambasadorkom Norveške o tome kada će biti završen memorijal za 77 ubijenih i 240 ranjenih mladih ljudi na ostrvu Utoja i u Oslu, i da je navodno dobila odgovor da on još nije završen. Međutim, memorijal je otvoren pre godinu dana, nakon 10 godina planiranja i realizacije.
IMG_0957-1280x960.jpg
Djordje Jokic28. November 2023.
Moram odmah na početku da kažem da još nije kasno da se donesu važne odluke koje su od životnog značaja za sve žrtve masovnih ubistva u OOŠ „Vladislav Ribnikar“, Duboni i Malom Orašju. Govorim to iz prve ruke jer sam u stalnom kontaktu i sa roditeljima ubijene dece, ali i sa roditeljima ranjene dece koja se svakog dana suočavaju sa bolnim terapijama i problemima koje im je nanelo višestruko povređivanje. Još nije kasno da svaka porodica dobije doživotnu podršku u svakom smislu – zdravstvenom, socijalnom, finansijskom, da više ne moraju da brinu o egzistencijalnim problemima koje im je stvorio masovni ubica, jedan ili drugi. Svako ranjeno dete treba da dobije svu moguću podršku da se izleči i edukuje za profesiju koju želi i da se omogući posao. Da sva deca koja su bilo posredno ili neposredno deo ovih traumatskih događaja dobiju trajnu podršku koja god im bude potrebna.
unnamed-5.jpg
Djordje Jokic21. November 2023.
Jedan par roditelja iz Dubone izgubio je oba deteta. Oni žive od poljoprivrede. Kada isporuče nekome svoju robu, dešavalo se da nikada za to ne dobiju novac. Jednostavno, nemaju načina da naplate svoj rad ako je neko ko im duguje “iznad zakona”. Taj čovek je u predinfarktnom stanju i prvo što mu je lekar savetovao je da ne treba fizički da radi. Ali on nama kaže: “Šta ću ja ako ne mogu da radim, od čega da živim, a i kad radim, prevare me”. Zapravo, svi oni žive sa “ugrađenom”, naučenom pomirenošću da je nepravda deo ovog života. I sami tako govore, sa tim su pomireni: “Mi smo navikli na nepravdu, takav je život”
402347777_10161733336894301_5113798149797454276_n-1280x960.jpg
Djordje Jokic17. November 2023.
Naša Nora se rodila 11. marta 2019. godine u nepunoj dvadeset četvrtoj gestacijskoj nedelji. Prevedeno na nešto razumljiviji jezik, to znači da se među nama pojavila ekstremno prevremeno, u petom mesecu trudnoće – toliko rano zapravo, da je većina medicinskog osoblja, kad su Milenine kontrakcije postale toliko jake i učestale da je bilo evidentno da će se poroditi, umesto toga govorila o pobačaju.
Andrija-Cikic-1280x720.jpg
Djordje Jokic13. November 2023.
Kada je usvojena peticija, mladog Alekse Ivića, da se neka nagrada za mlade muzičare nazove po našem sinu nismo mogli ni pretpostaviti koliko će ista biti velika, značajna, kako za Andriju tako i za sve sadašnje i buduće mlade muzičare. Kroz ovo takmičenje i nagradu za mlade kompozitore, koja nosi ime „Andrija Čikić“ naš sin će i dalje živeti. Beskrajno smo tužni ali i beskrajno ponosni na sve ono što je ostavio iza sebe za svojih 14 godina.
Roditelji-poginule-dece-u-ribnikaru_29102023_OB_16-1280x1919.jpg
Djordje Jokic10. November 2023.
Mi ne možemo da se bavimo sopstvenom dušom i sopstvenim gubitkom, zbog toga što nas svakog dana nešto ranjava i uznemirava. I dalje smo u mehuru koji je stvoren trećeg maja. Ovaj teret što ništa ne može da funkcioniše normalno ne da nam da dišemo, da živimo normalno. Kao da su smanjili svet