Srbija: IFJ traži od predsednika da istraži ubistvo novinara Milana Pantića

31. October 2023.
Uoči Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima i nakon posete predsednice IFJ Dominik Pradali Srbiji, Međunarodna federacija novinara (IFJ) pridružila se svojim udruženjima u zahtevu upućenom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da na odgovarajući način istraži ubistvo novinara Milana Pantića. Društvo koje pušta ubice i uznemiravače novinara da slobodno šetaju nije demokratija.
ALEKSANDAR VUCIC I URSULA FON DER LAJEN - KZN
Aleksandar Vučić. Foto: Beta/MILOS MISKOV

Izvor: Međunarodna federacija novinara

Gospodine Predsedniče,

Novinarstvo je jedina civilna profesija u kojoj značajan broj ljudi gubi živote kao rezultat sistematskih i smišljenih radnji. Srbija, kao i mnoge druge zemlje širom sveta, pati od ovakvih dela.

Jedini način da se takva (ne)dela zaustave i spreče je da se pronađu ubice i njihovi sponzori, da se oni uhapse i izvedu pred lice pravde.

U Beogradu, 11. aprila, obeležili smo sećanje na ubistvo Slavka Ćuruvije, pre skoro 25 godina.

U ime Međunarodne federacije novinara (IFJ)* odala sam mu počast tako što sam otišla na mesto gde je ubijen i položila cveće.

Da li smo u pravu što verujemo da je presuda doneta u maju i da još nije objavljena, što je neprihvatljivo?

Da li je moguće da presuda bude „nisu krivi”, kada su optuženi u dva navrata pred sudom proglašeni „krivim”?

Nadamo se da neće, jer bi to bila strašna katastrofa i poraz za demokratiju u Srbiji. Za sve novinare, to bi značilo da postoji nekažnjivost za ubice novinara. To bi poslalo veoma lošu poruku u inostranstvo, dok je kada je 2013. osnovana „Komisija za istraživanje ubistava novinara” i podignuta optužnica 2014. godine, Srbija skočila na listi Svetskog indeksa slobode medijaReporteri bez granica. Svaka oslobađajuća presuda predstavljala bi gadan udarac slobodi štampe u Srbiji.

Tokom mog boravka u Beogradu u aprilu, imali smo dva sastanka. Prvi sa novinarima iz cele zemlje. Insistirali su na tome koliko se nesigurno osećaju, posebno oni koji žive i rade u regionalnim ili lokalnim mestima.

Upravo je to slučaj našeg kolege Milana Pantića. Ovaj novinar je ubijen 11. juna, 2001. godine u Jagodini. Sve je ukazivalo da su motivi bili članci na kojima je radio. Bio je to užasan šok. Zajednica je očekivala da će ubistvo biti vrlo brzo rasvetljeno, jer se dogodilo u jutarnjim satima, u urbanom delu grada. To se nije desilo.

Zbog toga je, početkom 2023. godine, na Savetu Evrope postavljeno upozorenje „Platforma za unapređenje zaštite novinarstva i sigurnosti novinara“. Do sada nije bilo odgovora iz Vlade Srbije. Kao rezultat toga, strašna i sramna „nekažnjivost” bi se mogla povezati sa srpskim vlastima.

Prošle godine, na Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti Ujedinjenih nacija, naše filijale u Srbiji saznale su da je istražni spis o ubistvu Milana Pantića ustupljen Tužilaštvu za organizovani kriminal. Ništa novo od tada.

Drugi sastanak je bio u aprilu, u „Stalnoj radnoj grupi za bezbednost i zaštitu novinara”. Bilo je vrlo zanimljivo, ali i vrlo frustrirajuće. Pravosudni organi nisu bili zastupljeni, zbog, kako nam je rečeno, problema u poslednjem trenutku.

Gospodine predsedniče, ne možemo biti zadovoljni ovim. Molimo Vas da – hitno – zatražite od nadležnih organa da prođu kroz ovaj slučaj u kojem, prema našim saznanjima, mnoga svedočenja i dokazi nisu uzeti u obzir.

Mi, Međunarodna federacija novinara, obećali smo Vašu podršku našim srpskim kolegama, kojima je potrebna istina o ubistvu Milana Pantića.

Zahvaljujemo Vam što ste obezbedili da nekažnjivost ne bude pravilo u Vašoj zemlji.

Šaljemo Vam pozdrave.

Dominique Pradalie / Dominik Pradali

Novinar i predsednik Međunarodne federacije novinara (IFJ).

Click