SJ: Pretnje novinarima radio Goraždevca na Kosovu

5. August 2022.
Nakon što je 4. avgusta na sajtu Gorazdevac.com objavljen tekst o suspenziji D.B, komandira policijske podstanice u Goraždevcu zbog zloupotrebe službenog položaja tako što je sakupljao potpise za smenu kolege albanske nacionlanosti, sin radnice policijske stanice u Goraždevcu Momir Bulatović došao je isperd prostorija Radio Goraždevca i veoma agresivno uputio verbalne pretnje šefu deska Radio Goraždevca Miliću Petroviću. Pretnje su prijavljene policiji, a Odlukom javnog tužioca u Peći Momiru Bulatoviću je određen pritvor od 48 sati.
248217666_4546480765405248_6421151437309239782_n

Kako je navedeno na sajtu Gorazdevac.com, Bulatović je novinaru Petroviću u verbalnoj pretnji rekao: „Skupljaćete zube ukoliko ne povučete sporan tekst“ i dao mu rok da to uradi. Potom je Bulatović obavio nekoliko telefonskih poziva gde je govorio kako “imaju problem“.

Potom, dok je novinar Radio Gorždevca Damjan Portić čekao da da iskaz policiji u svosjtvu svedoka, majka Bulatovića, koja je civilni službenik Policijske stanice u Goraždevcu nastavila je verbalno da ga vređa.

Udruženje novinara Kosova osudilo je pretnje koje direktno utiču na bezbednost novinara i pozvalo je organe za sprovođenje zakona da ovaj slučaj tretiraju kao prioritetan.

Mreža SafeJournalist koja predstavlja preko 8.200 medijskih radnika na zapadnom Balkanu pridružuje se u osudama svom partneru Udruženju novinara Kosova i poziva nadležne institucije da u najkraćem roku sankcionišu one koji su pretili novinarima Radija Goraždevac i na tom primeru pokažu da su spremni da zaštite novinare i omoguće im bezbedan rad bez pritiska i ucena.

SafeJournalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Click