Saopštenje: Prestati sa prozivkama članica ANEM-a

4. October 2023.

Izvor: Saopštenje ANEM-a, Veran Matić, predsednik Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih elektronskih medija         

„Građani ovo treba da znaju – Ovo je program u lokalnim medijima koji se finansira iz inostranstva” – naslov je teksta koji se pojavio na portalu Glas Zapadne Srbije čiji je glavni i odgovorni urednik Gvozden Nikolić.

Na udaru su se našli članovi ANEM-a Stojan Marković i Svetlana Kojanović zbog učešća u projektu koalicije deset lokalnh nezavisnih medijskih kuća pod nazivom „Zajednički glas za slobodu medija“, koji je podržala Evropska zadužbina za demokratiju iz Brisela. Cilj ove inicijative je da se, kroz profesionalno proizvedene medijske sadržaje, obezbedi medijski pluralizam, unaprede medijske slobode i ostvari javni interes svih građana u oblasti informisanja… Tokom trajanja ovog projekta, građani su pozvani da se jave sa svojim sugestijama, ličnim pričama i problemima koje će mediji, članovi koalicije, predstaviti široj javnosti.

Činjenica da ispod ovog napada stoji skraćenica „GZS” (Glas Zapadne Srbije) više je nego dovoljan dokaz neutemeljenih navoda i stavova iz ovog teksta. To što se „GZS” ograđuje da „ništa što se radi unutar ovog projekta nije protivzakonito, ali je problematično sa stanovišta moralne etike”, naprosto ne stoji.

Medijski tim projekta „Zajednički glas za slobodu medija” se, u skladu sa uobičajenom praksom, ogradio da „sadržaj koji publikuju unutar ovog projekta nužno ne izražava zvaničan stav Evropske zadužbine za demokratiju (EED) i da su informacije i izneti stavovi isključiva odgovornost autora.” EED nije bilo koja briselska fondacija već fondacija koju su osnovale Evropska unija (EU) i zemlje članice EU radi negovanja demokratije u evropskom susedstvu. Cilj ove fondacije je da „pruži fleksibilnu podršku demokratskim aktivistima, dopunjujući druge programe podrške demokratiji EU i država članica. To je organizacija vođena potražnjom, koja svoju podršku zasniva na principu negovanja – a ne nametanja – demokratije i omogućavanja lokalnih inicijativa. Partneri i korisnici grantova EED-a su posvećeni pojedinci, aktivisti za ljudska prava i politički aktivisti, prodemokratski pokreti, nezavisni mediji i novinari.”

Imajući sve ovo u vidu, jasno je da nema mesta insinuacijama iz teksta na portalu „Glas Zapadne Srbije”, uperenih protiv Stojana Markovića i Svetlane Kojanović, istaknutih boraca za slobodu izražavanja koji korene svog aktivizma vuku još iz devedesetih, sve do današnjih dana. Ne znamo gde je devedesetih i „dvehiljaditih” (koje spominje GZS) bio odlikovani glavni i odgovorni urednik Gvozden Nikolić, ali znamo gde su bile članice ANEM-a, koje se ponovo prozivaju rečnikom i eptitetima s kojima mora odmah da se prestane, jer ulivaju nesigurnost i ugrožavaju njihovu bezbednost.

Click