Saopštenje ANEM: Nedopustiva medijska kampanja protiv novinara portala KRIK

26. July 2021.
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najoštrije osuđuje nedopustivu medijsku kampanju koju visoki državni funkcioneri i provladini mediji vode protiv novinara portala KRIK.
anem-logo

Podsećamo na to da je redakcija portala KRIK objavila delove iskaza koji je Veljko Belivuk (vođa kriminalne grupe koja se sumnjiči za izvršenje više brutalnih likvidacija, mučenja, kao i za dilovanje droge) dao nadležnoj državnoj instituciji – Tužilaštvu za organizovani kriminal. Sve što je u tekstu napisano, a tiče se veze Predsednika Republike Srbije i drugih visokih funkcionera Srpske napredne stranke sa Veljkom Belivukom i njemu bliskim ljudima, reči su Veljka Belivuka, koje su novinari portala KRIK samo preneli, i od njih se jasno distancirali, nazivajući Belivukove tvrdnje navodnim. Takođe, novinari portal KRIK su sa svim licima koja je Belivuk spomenuo u svom iskazu kontaktirali, međutim, oni nisu želeli da daju komentar.

U višesatnim specijalnim emisijama, u tekstovima u tabloidima i na njihovim naslovnim stranama, protiv portala KRIK – označenog kao “mafijaško-koljački portal”, kao portal koji je “opalio metak u predsednika i državu” – vodi se brutalna kampanja.

Zbog toga ANEM – pružajući snažnu podršku kolegama koje profesionalno i hrabro obavljaju svoj posao – poziva državne organe da reaguju i tu brutalnu medijsku kampanju hitno zaustave. Javnost ima pravo i treba da bude informisana, a novinari koji se bave istraživačkim novinarstvom, poštujući sve norme istog, treba da se osećaju sigurno, a ne da njihova bezbednost bude ugrožena.

Poput predstavnika Evropske unije, ANEM smatra da je ključno da novinari mogu obavljati posao bez pretnji nasiljem, uznemiravanja i zastrašivanja, kako  bi građanima omogućili nesmetan pristup svim informacijama. Pohvale Evropske unije zbog uspostavljanja Radne grupe za zaštitu i bezbednost novinara i dvadesetčetvorosatna telefonska linija za prijavu napada ili pritisaka na novinare, blisko su vezane sa očekivanjima da Srbija treba stvori okruženje u kojem se  nesmetano može primenjivati sloboda izražavanja. Potrebno je načiniti balans u kojem borba protiv organizovanog kriminala, kao jedan od prioriteta Srbije i neophodan uslov za pristupanje Evropskoj uniji, ne sme da ugrozi pravo na slobodu izražavanja, niti da stvara atmosferu zastrašivanja medija, novinara i urednika koji  se bave istraživačkim novinarstvom u teškim okolnostima i zahtevnom okruženju.

Click