SafeJournalists: Milorad Dodik mora da prestane sa targetiranjem novinara i televizije N1

20. November 2023.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u četvrtak je na konferenciji za novinare verbalno napao novinarku N1 televizije Snežanu Mitrović, a kasnije tog dana pozvao istu novinarku telefonom, te je vređao i psovao.
safejournalist.jpg

Izvor: Safejournalists

Nakon što je Milorada Dodika Snežana Mitrović pitala zašto su u njegovoj blizini osobe iz „kriminalnog miljea“ koje su pre nekoliko dana zbog umešanosti u trgovinu drogom hapšene u policijskoj akciji „Kod“, Dodik je ponovo optužio N1 televiziju kako je „deo politike koja ruši Republiku Srpsku“, da „lažu i podvaljuju“, te da imaju „antisrpski narativ”. Iako je više puta ponovio da se njegove optužbe ne odnose direktno na novinarku N1 Snežanu Mitrović, Dodik je na potpuno neprihvatljiv način uzeo mirkofon iz ruku novinarke, uz komentar da to radi kako se  „novinarka N1 ne bi loše osjećala“. Dodik je takođe ekipu N1 televizije pitao: „Mislite da mi nemamo službu koja vas prati šta radite?“.

Nakon konferencije, Milorad Dodik pozvao je novinarku Snežanu Mitrović telefonom, galamio na nju, vređao je i psovao, kako je saopštila ova televizija. Kako sama Mitrović kaže, iako je pomislila da Dodik želi da se izvini zbog nastupa ranije tog dana, usledile su psovke i galama, te vika zbog teksta objavljenog na portalu N1.

,,BH novinari će preduzeti sve pravne i institucionalne mere u zaštiti koleginice Snežane MItrović, što uključuje i eventualno podnošenje krivične prijave za uznemiravanje na radnom mestu novinarke, te vređanje i ugrožavanje sigurnosti neprimernim verbalnim napadima tokom konferencije za medije. Takođe, tražićemo istragu policije Republike Srpske, kao i državnih bezbednosnih agencija nakon izjave Milorada Dodika da on ima službe koje prate šta rade novinari i novinarke N1. To je veoma opasna izjava, koja se mora detaljno ispitatit i utvrditi da li postoji nezakonito mešanje ne samo gospodina Dodika već i policijskih i bezbednosnih struktura u rad N1 TV i njenih radnika”,  kaže generalna sekretarka BH novinara Borka Rudić. Ona napominje kako više od 15 godina nesmanjenim intenzitetom traje verbano i političko nasilje Milorada Dodika nad medijima i novinarima, a naročito prema novinarkama u Bosni i Hercegovini, a da nijedna slučaj nije istražen niti procesuiran. ,,BH novinari će u dogovoru sa oštećenom novinarkom Mitrović razmotriti sve pravne mogućnosti za njenu zaštitu i adekvatno sankcioisanje nasilničkih postupaka predsednika Republike Srpske ”, zaključuje Rudić.

Delegacija Evropske unije u BiH reagovala je na Dodikovo ponašanje, a Ambasada SAD u BiH takođe je osudila verbalni napad predsednika Republike Srpske i ukazala da je to „još jedan primer njegove kampanje ućutkivanja i zastrašivanja medija u BiH“.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, više puta do sada reagovala je na način na koji Milorad Dodik komunicira sa novinarima. I ovog puta, Mreža osuđuje Dodikovo ponašanje prema novinarki, apeluje na sve  nosioce javnih funkcija da se uzdrže od targetiranja novinara i medija i poziva Dodika da se javno izvini novinarki. Takođe, mreža pruža podršku svojoj članici Udruženju BH novinari u osudama ovakvog ponašanja i u namerama da se obrati institucijama povodm Dodikove tvrdnje o „praćenju“ rada N1 i njenih novinara.

SafeJournalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Priština – Skoplje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 20.11.2023.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

 

Tekst je prenet sa portala Safejournalists.

Click