Ubistvo obitelji Zec – jedno od najsramotnijih poglavlja u novijoj hrvatskoj istoriji

8. Decembar 2019.
Položivši vijence i ruže na temelje planinarskog doma Adolfovac, grupa građana odala je počast djevojčici Aleksandri i njenoj majci Mariji, koje su na tom mjestu ubijene u noći sa 7. na 8. decembar 1991.
Beta-5h4g8n022t
Foto: BETAPHOTO/HINA/DOCUMENTA/EV

Piše: Anja Kožul, Novosti

Nije trebalo dugo čekati da se nađu vandali koji će uništiti plakate koje je postavilo Srpsko narodno vijeće u tri grada u Hrvatskoj u sklopu kampanje ‘Da se bolje razumijemo’. Dalmatinski portal javlja da je prebojan jedan od njih u Splitu. Nepoznati počinitelji su prebojali ćirilična slova i napisali ‘Milorade, neka, neka, ustaški te logor čeka’, ‘Povampirene ustaše’, ‘Ubi Srbina’. Na susjednom plakatu, koji nije SNV-ov, napisali su ‘Maxovi mesari’, ‘Samo krvi četnika iz Knina’, ‘Srbe na vrbe’ i ‘Jebemo vam majku srpsku’. Premda je očito da je počiniteljima za ovu akciju trebalo prilično vremena, još uvijek nisu otkriveni. Radilo se o plakatu s imenom predsjedničkog kandidata Miroslava Škore i njegovim sloganom ‘Sad il’ nikada’ koji su bili napisani na ćirilici.

SNV je u četvrtak pokrenuo treću, zadnju fazu kampanje s ciljem skidanja stigme s ćirilice i srpskog jezika. Na jumbo plakatima su napisana imena Kolinde Grabar Kitarović uz njen slogan ‘Predsjednica. Jer Hrvatska zna’, Zorana Milanovića ‘Normalno, predsjednik s karakterom’ te spomenutog Škore. ‘Kako smo i najavili, kampanja odgovara na aktualni društveni trenutak, a to su trenutno predsjednički izbori. Nastojimo promovirati ćirilicu kao ravnopravno pismo i Srbe kao ravnopravne građane Republike Hrvatske’, kazao je tom prilikom predsjednik SNV-a Boris Milošević, objašnjavajući da žele privući pažnju javnosti na položaj ćirilice u društvu korištenjem slogana kandidata. ‘Kakve god reakcije bile, one će biti pokazatelj zrelosti našeg društva na priznavanja razlika, posebno na priznavanje pisma koje je povijesno, historijsko, pismo i hrvatskog naroda. Kakve god te reakcije mogle biti, one će biti korisne’, komentirao je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

Teror grafitima već nekoliko dana traje i u Zagrebu, gdje se u krugu od nekoliko stotina metara uporno pišu prijetnje Miloradu Pupovcu i SDSS-u.

Tekst je prenet sa portala Novosti.