Andrea Topić – Policiji dajem petice

31. January 2020.
Zadovoljna sam kako je postupila imotska policija. Naravno, ostaje pitanje da li bih jednak tretman imala da policiju nije zvao glavni urednik Slobodne Dalmacije nego običan čovjek, kaže napadnuta novinarka Slobodne Dalmacije
andrea topic
Andrea Topić. Fotografija preuzeta sa portala Novosti

Piše: Mašenjka Bašić, Novosti

Nakon što ste napadnuti ispred kuće bivšeg ministra Milana Kujundžića kraj Imotskog, kako ste zadovoljni reakcijom policije i kvalifikacijom slučaja?

Kvalificirali su ga kao protupravno oduzimanje slobode i oštećenje tuđe stvari. Zadovoljna sam kako su postupili. Naravno, ostaje pitanje da li bih jednak tretman imala da policiju nije zvao glavni urednik Slobodne Dalmacije nego običan čovjek, ali… imotskoj policiji dajem sve petice.

Zastupnica Lijevog bloka u Skupštini grada Zagreba Rada Borić napad na vas okarakterizirala je kao seksualno uznemiravanje?

Neizmjerno joj hvala. To jest bila prijetnja silovanjem i seksualno uznemiravanje. To jest bilo poremećeno. Ali da bi se okarakteriziralo kao takvo, trebala bih to takvim i doživjeti. U trenutku kad me taj čovjek pozivao da odem s njima četvoricom ‘popit rakijicu’, tamo negdje u njihovu nastambu ‘da se malo podružimo’, nisam ni pomišljala da bi to moglo biti seksualno uznemiravanje. Zašto? Zato što sam odrasla u nastranom podneblju, gdje se kao i sve žene na dnevnoj bazi susrećem sa sličnim idiotarijama. Sjetite se izjave Milana Kujundžića kad se pred kamerama obratio ravnatelju KB Dubrava riječima ‘lako je tebi kad imaš ovako mladu i lipu glavnu sestru’. Mentalno, on nije daleko od pripadnika svog plemena. I tu je glavni problem. Biti žena u Hrvatskoj u 21. stoljeću je gadljivo, ali se o tome ne smije pričati jer si onda ‘nabrijana feministkinja’, jer si ‘divlja’ i ‘konfliktna’.

Premijer je smijenio ministra navodeći kao razlog da je bio fokusiran na objašnjavanje afera, a ne na zdravstvo?

Primjer: Makarska rivijera turističko je središte i akumulira novac u proračun, a ova Vlada taj novac usmjerava bolnici u Mostaru. Dom zdravlja u Makarskoj opremljen je na razini kamenog doba. Turisti mogu moliti Boga da im se nešto ne dogodi jer je u sezoni do Splita nemoguće doći u razumnom roku. Ako i dođete, trebate li kiretažu, rezat će vas na živo, a ako se pobunite, javno će objaviti vaš medicinski karton. Trebate li na pregled štitnjače, prvi slobodan termin je negdje u listopadu. Južno je Metković, gdje su još svježe uspomene na malenoga Gabrijela. Želite li onamo dovesti dijete? Kujundžića je trebalo smijeniti s ministarske funkcije zbog stanja u zdravstvu, a ne zbog imovinske kartice. Zbog nje ga treba dodatno kazniti.

Tekst je prenet sa portala Novosti.

Click