Matić: Nikolić Kantar zastrašuje i iz zatvora, nijedna kompanija se nije javila za rušenje njegovog nelegalnog objekta

22. July 2022.
U Vranju koje nije tako mali grad, a nije ni tako malo mesto, ipak je to grad u Srbiji, država je izazvana na duel. Apsolutno je bitno da država na lokalu, pa i mi kao država na globalu, to jest na nivou Republike Srbije, pokažemo apsolutnu odlučnost u ovom predmetu, i bez ikakve zadrške ovu situaciju u Vranju rešimo. Jer ukoliko je ne budemo rešili sa potpunom odlučnošću, ovaj predmet i ovaj slučaj će početi da se širi dalje, i kriminalci raznih rangova će pomisliti da je država slaba, da ne postoji i da ne može da ih suzbije. I onda će nastaviti sa svojom kriminalnom aktivnošću još besomučnije i bezobraznije.
01
.Jan Bratu i Veran Matić. Foto: OSCE/Milan Obradovic

Izvor: Insajder

„Ovaj slučaj šalje poruke da je moguće graditi bez ikakvog papira i da smo u situaciji da neki pojedinac kao u ovom slučaju Dejan Nikolić Kantar koji je u pritvoru i dalje zastrašuje sve one koji bi trebalo da se prihvate posao rušenja“, rekao je Matić za Insajder.

Matić je rekao da je kompanijama rok za prijavu istekao danas u podne, a da je poziv produžen do ponedeljka.

„Mislim da je to i dalje veliki problem jer je taj objekat nelegalan od trenutka kada je počeo da se gradi. Građevinska inspekcija je pokušala nekoliko puta da zaustavi izgradnju tog objekta. Sada kada je završen postoji rešenje o rušenju i videli smo da je tu bilo opstrukcija.

.Jan Bratu, šef Misije OEBS-a u Srbiji. Foto: OSCE/Milan Obradovic

Jedna kompanija čiji je to zadatak bio odbila je to da uradi“, dodao je on.Govoreći o slučaju lepljenja plakata s njegovim likom u Vranju, Matić je naveo da je pre dva dana dao iskaz tužilaštvo i ocenio da ta, kako ju je nazvao, svojevrsna poternica predstavlja ugrožavanje njegove i bezbednosti njegove porodice i saradnika.

Prošlog meseca u Vranju su osvanuli plakati s likom Matića i ispisom: “Veran Matić – samozvani građevinski inspektor koji ruši po Vranju. Političarima naređuje; inspekcijskim službama naređuje”.

„Verujem da će brzo započeti i proces po ovom pitanju i da će se doći do nalogodavaca jer sada imamo samo izvršioce u pritvoru“, rekao je on.

Matić je naglasio da je ceo slučaj imao negativne efekte po „OK radio“ i kafić „No Comment“, iz kojeg se taj medij finansira, jer su zaposleni i gosti počeli da ih napuštaju.

„Pozvao sam građane Vranja da se solidarišu i da u većem broju dolaze u taj kafe. Međutim, očigledno da to što je Dejan Nikolić Kantar uspeo u tome što je želeo da postigne prvo razbijanjem stakala, farbanjem i uništavanjem unutrašnjoj i direktnim pretnjama“, ocenio je on.

Matić je pozvao novinare i medijska udruženja da organizuju akciju solidarnosti kako „OK radio“ ne bi bio ugašen.

Šef Misije OEBS-a: Ne sme da bude nekažnjenih za napade na novinare

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu izjavio je da ne sme da bude nekažnjenih za napade i pretnje novinarima te je dodao da državni sistem treba jasno da poruči da to nije prihvatljivo.

Bratu je za Insajder rekao da su događaji u Vranju pokazali brzu reakciju policije i tužilaštva povodom pretnji „OK radiju“, kao i slučaju targetiranja Verana Matića.

„Mislim da slučaj u Vranju pokazuje da postoji novi pristup po pitanju sigurnosti novinara u Srbiji i da Vlada i nadležni ovo shvataju ozbiljno“, ocenio je Bratu.

Bratu je naveo da je prošle godine zabeleženo više incidenata koji uključuju novinare nego ranije, ali da ima i više rešenih slučajeva.

Saša Mirković, Veran Matić i Jan Bratu. Foto: OSCE/Milan Obradovic

„Statistika pokazuje da je prošle godine povećan broj prijavljenih incidenata koji uključuju novinare a to možda znači da se novinari više pouzdaju u sistem pa i prijavljuju slučajeve“, dodao je on.

Bratu je ocenio da je slučaj „OK radija“ pokazao važnost solidarnosti medijske zajednice.

„Svi treba da rade zajedno na ovim problemima. Postoji Radna grupa za bezbednost novinara – u kojoj ne učestvuju sva udruženja ali je njihov izbor, kao i Stalna radna grupa u kojoj su svi. Obe grupe rade ojačavaju jedna drugu i kada se dobro radi kao u slučaju Vranja onda vidimo rezultate“, zaključio je Bratu.

Ko je Dejan Nikolić Kantar?

Vranjanac Dejan Nikolić je vlasnik više kladionica i kazina u Vranju, ali i drugim gradovima u Srbiji.

Trenutno se nalazi na izdržavanju kazne zatvora od četiri meseca u sopstvenoj kući, bez elektronskog nadzora, za delo nelegalnog organizovanja kockanja i klađenja.

Rešenjem direktora Uprave za izvršenje kazni, bilo mu je omogućeno da odlazi na posao od 8 do 15 časova, a da još dva sata mogao je koristiti za šetnju i rekreaciju.

Zaposleni u “OK radiju” u okviru kojeg posluje i kafe “No Comment”, prijavili su pretnje koje su, u više navrata, dobili od Dejana Nikolića. „OK Radio“ je u to vreme doživeo i više napada, lomljena su stakla na izlogu, farbom su poliveni predmeti i zidovi kafea i radija, a zazidan je i deo prostorija tog medija koje je izvršeno od strane kladionice koja je u susedstvu.

Zbog toga što je u vreme služenja kazne otišao u „OK radio“ da razgovara s vlasnicom Oliverom Vladković, Nikoliću je 19. juna određen pritvor od 30 dana zbog sumnje da postoje posebne okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticajem na saučesnike, kao i da će ponoviti krivično delo.

Članak je prenet sa portala Insajder.

Click