Međunarodne organizacije: Vlasti u Srbiji da hitno zaštite Anu Lalić i Dinka Gruhonjića

26. March 2024.
"Političari i zvaničnici takođe moraju da odgovaraju za svoju ulogu u širenje mržnje protiv novinara"
efj-1024x683

Izvor: Autonomija

Međunarodne organizacije za slobodu medija zatražile su danas od vlasti Srbije sprovođenje hitne i temeljne istrage zbog napada i pretnji na čelnike Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV). Pismu srpskim vlastima zahtevaju hitna akciju na rešavanju neposredne pretnje novinarima Ani Lalić Hegediš i Dinku Gruhonjiću.

Pismo je upućeno predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, javnom tužiocu i članu Stalne radne grupe za bezbednost novinara Branku Stamenkoviću, predsednici Narodne skupštine Ani Brnabić, ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću i ministru informisanja i telekomunikacija Mihailu Jovanoviću.

Precizirano je da je Dinku Grujonjiću i Ani Lalić-Hegediš upućeno hiljade pretnji putem društvenih mreža i elektronske pošte – zbog izlaganja na festivalu “Rebedu” u Dubrovniku u Hrvatskoj na kom su učestvovali kao panelisti.

„Skrećemo vam pažnju na hitnu situaciju u vezi sa bezbednošću novinara Ane Lalić Hegediš i Dinka Gruhonjić, čelnika NDNV-a U proteklih petnaestak dana, oni su bili podvrgnuti onlajn napadima i pretnjama smrću nakon njihovog učešća na Rebedu festivalu u Dubrovnik. Situacija je eskalirala 21. marta kada su kod Gruhonjićevog stana ispisani preteći grafiti. Takve direktne pretnje smrću zahtevaju hitnu akciju nadležnih državnih organa“, ističe se u Pismu.

Precizira se da Ana Lalić Hegediš još od 8. marta trpi zastrašujuće pretnje smrću, kao i pretnje seksualne prirode, te teške lične i uvrede na račun NDNV-a koji vodi. Takođe, da je programski direktor NDNV-a Dinko Gruhonjić, koji je i univerzitetski profesor, od 14. marta podvrgnut javnoj kampanji zastrašivanja, uključujući pretnje fizičkim nasiljem.

„Ova kampanja je proizašla iz izmanipulisane video montaže Gruhonjićevog učešća na Rebedu festivalu prošle godine, sa ciljem da se prikaže da je Gruhonjić izrazio zadovoljstvo jer ima isto ime kao i ustaški zločinac Dinko Šakić“, ukazuje se u Pismu.

Dodaje se da su nepoznate osobe 21. marta u ulazu zgrade u kojoj Dinko Gruhonjić živi ispisale preteći grafit, te ističe da taj čin pokazuje „sa kojom lakoćom počinioci mogu da lociraju njega i njegovu porodicu, što potvrđuje ozbiljnost pretnji sa kojima se oboje novinara suočavaju“.

Međunarodne organizacije upozoravaju da, uprkos tome što je NDNV prijavio alarmantne pretnje tužilaštvu za visokotehnološki kriminal i pružio detalje i o nekim od identifikovanih počinilaca, nije preduzeta nikakva odlučna radnja za sprovođenje temeljne istrage i hapšenja izvršilaca, niti je novinarima pružena adekvatna zaštita.

„Pozivamo vlasti da odmah pokrenu istrage i sprovedu mere kako bi osigurali bezbednost i zaštita Ane Lalić Hegediš i Dinka Gruhonjića“, ističe se u Pismu.

Poručuju i da i političari i zvaničnici takođe moraju da odgovaraju za svoju ulogu u širenje mržnje protiv novinara.

„Javne izjave pojedinaca kao što je Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije i osnivač Pokreta socijalista, i Milenko Jovanov, poslanik u Skupštini Srbije, podstiču eskalaciju mržnje i ugrožavanje života. Postoji ozbiljna zabrinutost da članovi vladajuće Srpske napredne stranke stoje iza kampanje linča protiv Ane Lalić Hegediš i Dinka Gruhonjića. Osoba koja je protiv njih podnela krivične prijave zbog navodnog izazivanja rasne, verske i nacionalne mržnje i
netrpeljivost tokom njihovog učešća na tribini usko je povezana sa partijskim ličnostima, kao što je npr. Aleksa Grubešić, član Srpske napredne stranke“, navodi se u Pismu.

Međunarodne organizacije upozoravaju da je odgovornost države da zaštiti novinare i osigura im bezbedne uslove za rad.

„Politika nekažnjivosti pretnji nezavsinim novinarima i medijima u Srbiji mora da prestane“, poručili su potpisnici Pisma.

Pismo vlastima Srbije potpisali su:

Evropska federacija novinara (EFJ)

Međunarodna federacija novinara (IFJ)

Evropski centar za medije i medijske slobode (ECPMF)

OBC Transeuropa (OBCT)

Međunarodni institut za štampu (IPI)

ARTICLE 19

Safe Journalists Network

 

Tekst je prenet sa portala Autonomija.

Click