Šef kosovske delegacije za nestale: Pitanje nestalih osoba trebalo bi da bude rešeno za 18 meseci

20. October 2020.
Beograd i Priština u Briselu su utvrdili nacrt sporazuma o nestalim osobama, ali on će postati operativan tek kada se bude postigao sveobuhvatni sporazum, izjavio je na sastanku komisije kosovske vlade za nestala lica šef kosovske delegacije pri Radnoj grupi za pitanja nestalih lica, Ibrahim Makoli, javlja RTK2.
michael-dziedzic-1bjsASjhfkE-unsplash
Ilustracija. Foto: Michael Dziedzic / Unsplash

Osnova budućeg sporazuma biće zajednička komisija koja bi imala neograničen pristup arhivama, a čitav proces bi, kako navodi Makoli trebalo da bude okončan za 18 meseci.

U vladi Kosova juče je održan sastanak Komisije za nestala lica. Makoli je informisao prisutne o razgovorima u Briselu, rekavši da je sa srpskom delegacijom načelno dogovoreno da se pitanje nestalih reši, te da bi se sa procesom započelo tek po potpisivanju sveobuhvatnog sporazuma.

Tri stuba sporazuma za nestale

„Na prvom sastanku postavljeni su osnovni principi za pitanje nestalih. Tri su osnovna stuba ovog sporazuma. Osnivanje zajedničke komisije koju će voditi predstavnik EU, mehanizma koji će biti odgovoran za otkrivanje nestalih lica. Neograničen pristup svim arhivima uključujući arhiv vojske i policije Srbije, ali i drugih institucija koje imaju informacije o nestalima ili su učestvovali u izvršenju zločina, a koji omogućavaju pronalazak nestalih osoba. Ovo ima vremensko ograničenje od stupanja na snagu, predviđeno je da ceo proces bude završen u roku od 18 meseci ako se postigne konačni sporazum”, rekao je Makoli.

Bez sporazuma o nestalima nema ni sveobuhvatnog sporazuma, citirao je Makoli, premijera Kosova.

Nestali nisu ni tehničko ni političko, već humanitarno pitanje

Član Komisije za nestala lica i koordinator Resursnog centra za nestale Milorad Trifunović je nakon sastanka rekao da između Prištine i Beograda postoje određene prepreke po pitanju nestalih, ali da se u cilju otkrivanja istine dve strane moraju usaglasiti.

„Lično sam insistirao da se sve to prevaziđe i da se to pitanje ne posmatra kao tehničko ili političko, već kao humanitarno, da se o porodicama nestalih razgovara kao o humanitarnom pitanju. Znam da su životna pitanja bitna, treba živeti, ali treba brinuti i o nama koji već 23 godine ne znamo ništa”, rekao je Trifunović.

Na sastanku je razmatrano i dokle se stiglo u procesu otkrivanja nestalih lica. Saopštena je informacija da su se obišle i istražile dve lokacije na teritoriji Srbije, i to u rejonu Novog Pazara, te da se očekuje da radovi koji su zbog pandemije koronavirusa obustavljeni, budu uskoro nastavljeni.

Prištinska Radna grupa za nestala lica se do sada dva puta sastala sa kolegama iz Srbije. U Severnoj Mitrovici otkriveni su posmtrni ostaci najmanje jedne osobe.

Nedavno je Ram (Ramë) Manaj iz Komisije za nestala lica, koji je i Hotijev savetnik, otkrio to da je srpska delegacija 6. oktobra boravila na Košarama kako bi tragala za telima vojnika poginulih tokom rata na Kosovu i da su i kosovske kolege bile sa tom srpskom delegacijom.

„Oni su na Košarama tražili tela 7 srpskih vojnika poginulih u ratu. Prema informacijama i nekim fotografijama sa satelita, bili smo i videli teren, sada se očekuje – jedno po jedno, da ponudimo pristup tim mestima na kojima se eventualno nalaze njihova tela“, rekao je Manaj u emisiji na T7 7. oktobra.

Na Kosovu se prema evidenciji Komisije za nestala lica još 1638 osoba vodi kao nestalo.

Članak je prenet sa portala Kossev.

Članak je prenet sa portala Kossev.

Click