Пријепоље обележава 75 година од коначног ослобођења у Другом светском рату

8. January 2020.
Општинско удружење бораца Народноослободилачког рата пригодним програмом обележиће 75 година од коначног ослобођења Пријепоља у Другом светском рату. Свечаност под називом „У славу слободе“ почеће у четвртак 9. јануара полагањем венаца на споменик у Парку нардоних хероја и завршиће се у петак свечаном академијом у Дому културе
9.-januar.jpg

 

Након четворогодишње италијанске и немачке окупације, коначно ослобођење Пријепоља у Другом светском рату Пријепољу су донеле Трећа пролетерска народноослободилачка ударна бригада и Прва бокељска бригада у ноћи између 9. и 10. јануара 1945. године.

Пријепоље је у Другом светском рату дало четири народна хероја: Љубишу Миодраговића, Владимира Перића Валтера, Душана Томашевића Ћирка и Милосава Стиковића. На њихов споменик у Праку народних хероја у четвртак  9. јануара Општинско удружење бораца Народноослободилачког рата у 11 сати положиће цвеће. За петак је са почетком у 11 сати у Дому културе планирана свечана академија, на којој су своје присутуво најавили гости из Подгорице, Ужица, Пљеваља, Бајине Баште, Берана. Поред обраћања званичника и културно уметничког програма, биће приказан и филм „Пријепоље 1986“ редитеља Федора Шкубоње.

До 2009. године 9. јануар се прослављао и као Дан општине.

Опширније у видео прилогу:

[embedded content]

Članak je prenet sa portala Foruminfo.

Članak je prenet sa portala Foruminfo.

Click