Мрежа Жене против насиља: СОС телефони доступни и у ванредном стању!

20. March 2020.
У саопштењу Мреже Жене против насиља се каже: Уз пуно разумевање да се, у овим тренуцима, ресурси друштва концентришу и користе за сузбијање даљег ширења вируса Ковид 19, позивамо државне органе и институције, пре свега пружаоце услуга, центре за социјални рад, полицију, здравствене установе, правосуђе да женама и деци са искуством насиља у породици обезбеде правовремену и адекватну подршку и заштиту.
Mre%C5%BEa-%C5%BDene-protiv-nasilja.jpg

Посебно тражимо да имате у виду изразито тешку и деликатну ситуацију у којој су се проглашењем ванредног стања нашле вишеструко рањиве категорије жена, оне које живе на селу и у удаљеним насељима, Ромкиње, жене са инвалидитетом, избегле и расељене жене као и жене старије од 65 година. Како већину такозваних кућних (неплаћених) послова у Србији и даље обављају управо жене, припаднице поменутих категорија изложене су специфичном напору да спроведу хигијенске и друге мере заштите за себе и своју породицу, што у условима у којима оне и иначе живе није лако и додатно доприноси њиховој рањивости.

Апелујемо на медије да ситуације насиља у породици не приписују и оправдавају појачаном нервозом, осећањем тескобе или страха ма колико они сада били реални и присутни. До сваке од жена са искуством насиља која затражи помоћ или када приметимо да јој је помоћ потребна, као друштво морамо да стигнемо и ванредно стање не сме бити изговор да тако не буде.

Током ванредног стања, чланице Мреже Жене против насиља наставиће да примају позиве и пружају подршку грађанкама путем СОС телефона, у складу са околностима и имајући у виду безбедност како корисница тако и пружатељки услуга. Информације о доступности СОС подршке женама са искуством насиља доступне су на следећем линку: https://www.zeneprotivnasilja.net/vesti/1031-radno-vreme-i-kontakti-organizacija-mzpn-tokom-izmenjenih-uslova-rada-usled-corona-virusa.

Такође желимо да искажемо наше најдубље поштовање и подршку свим здравственим радницама/има, продавачицама/цима, апотекаркама/има, пекаркама/има и свим другима особама које са својих радних места, често без икакве заштите, штите наше здравље и омогућавају функционисање у тешким условима. На жалост неке од њих ће после напорног дана бити изложене насиљу и то у своме дому где смо приморани да проводимо што више времена. Желимо да дамо подршку и нашим старијим суграђанкама/има који су стављени у не завидан положај изолације која може продубити већ постојеће несугласице али и провоцирати ново насиље.

Зато овим путем шаљемо апел свим особама које су управо доживеле насиље или се плаше да би могле да га доживе да смо ту за њих, да позову најближи СОС телефон у свом граду или околини.

Članak je prenet sa portala Foruminfo.

Članak je prenet sa portala Foruminfo.

Click