Gde je nestala novinarska solidarnost u Srbiji: Siromaštvo, pritisci i zanemarivanje javnog interesa

13. December 2019.
"Kada nemate javni interes, da konstantno ukazujete na realne probleme i postavljate pitanja, građani vas gledaju i pitaju čime se vi bavite. Imam osećaj da smo u potpunosti odustali od građana i da su građani odustali od nas, a to su stvari koje su povezane. "
tribina_vreme1
Tribina "Gde je nestala novinarska solidarnost u Srbiji?" / Foto: Press centar UNS/Ivan Mitić

“Zato što ne možete da očekujete da građani budu solidarni sa vama, ako vi ne govorite o njihovim problemima. A ne smete da govorite o njihovim problemima jer ćete izgubiti ekonomsku podršku, ili će da zvoni telefon kod urednika da promeni, da ne pušta, da ne postavljaju pitanja na pres konferencijama. I onda uđete u začarani krug koji vodi do toga da mediji postanu muzički džuboks I striming servis, a nema nigde javnog interesa, ili ga ima u jako malom procentu”

U aprilu 2019. godine organizacija Reporteri bez granica (RSF) objavila je svoj godišnji izveštaj, po kome je Srbija pala na 90. mesto u svetu po medijskim slobodama (59. mesto 2016. godine). Tom prilikom je ocenjeno da je bavljenje novinarstvom u Srbiji “nebezbedno”.

Ovaj izveštaj samo je jedan u nizu izveštaja međunarodnih organizacija koji govore da se medijske (i ne samo medijske) slobode u Srbiji već godinama dramatično smanjuju. Slično govore i izveštaji organizacije Freedom house, koja je Srbiju u 2019. smestila u zemlje sa “delimičnom slobodom medija”. U martu 2019, organizacija CIVICUS je Srbiju dodala na listu zemalja u kojima su građanske slobode “ozbiljno ugrožene”.

U situaciji kada su napadi na novinare i medije – politički, ekonomski, verbalni, a nažalost, ponekad i fizički – svakodnevna realnost Srbije, postavlja se pitanje: koliko je moguća novinarska solidarnost u takvom okruženju? Da li su novinari dovoljno glasni kada se njihovim kolegama onemogućuje da profesionalno obavljaju svoj posao?

Tim povodom je nedeljnik “Vreme” u četvrtak 28. novembra organizovao tribinu pod nazivom “Gde je nestala novinarska solidarnost u Srbiji?”, na kojoj su učestvovali Dragana Pejović kao predstavnica Udruženja novinara Srbije (UNS), Željko Bodrožić iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Veran Matić iz Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Norbert Šinković iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV).

Preuzmite ceo izveštaj sa tribine.

Članak je prenet sa portala Vreme.

Click