Pet minuta sa Aleksandrom Ivanovićem

14. January 2022.
Oliver Ivanović, koji je u junu 1999. spasao sever Kosova i Metohije od upada pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova i sprečio egzodus srpskog stanovništva iz tog dela pokrajine, ubijen je 16. januara 2018. ispred svoje kancelarije u Severnoj Mitrovici.
bg-aleksandar-ivanovic-clf-150121.12_57_12_15.Still001
Aleksandar Ivanović. Foto: N1/Snimak ekrana

Sve što je prethodilo ubistvu, kao i dešavanja na dan ubistva i kasnije tokom istrage, koja se u Beogradu nije pomerila s mrtve tačke, ne ukazuje da su to uradili Albanci ili pripadnici nekih stranih tajnih službi, kako su to režimski mediji i političari pokušali da predstave.

U Prištini je u toku suđenje grupi Srba koji su osumnjičeni za umešanost u ubistvo Ivanovića. U optužnici se ne spominju nalogodavci i izvršioci, ali se navodi da iza ubistva stoji organizovana kriminalna grupa na čelu sa Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem.

Oliverov bratanac advokat Aleksandar Ivanović u razgovoru za Novi magazin nema dilemu da je u pitanju politička likvidacija.

Prošlo je četiri godine od ubistva vašeg strica Olivera Ivanovića, a nalogodavci, organizatori i izvršioci još nisu otkriveni i osuđeni. Ko je zatajio?

Svi su zatajili. Posle četiri godine više je nego očigledno da nije sazreo trenutak da se nalogodavci i izvršioci privedu pravdi. Jedino nije zatajila pažnja javnosti i jednog dela medija koji redovno podsećaju da se i dalje ne zna ko je ubio Olivera. To je ujedno i najveći garant da ovaj slučaj neće pasti u zaborav jer su organizatori ubistva upravo igrali na tu kartu.

Zbog čega je Oliver ubijen, kome je zasmetao?

Olivera su ubili jer nije bilo drugog način da ga eliminišu iz političkog života, a nije da se nisu trudili. Postalo je kristalno jasno da ga je nemoguće kupiti, uplašiti i strahom kontrolisati.

Da li je i na koji način predstavljao smetnju pojedinim funkcionerima Srpske liste i politici SNS-a prema KIM?

Oliver je uvek javno iznosio svoj stav o svim pitanjima, pa i o pojedincima okupljenim oko Srpske liste. Posebno je kao ogroman problem naglašavao agresivnu podršku toj grupaciji od zvaničnog Beograda i etiketiranje onih koji ne žele da se priključe toj listi, opisujući to kao grubu zloupotrebu državnih pozicija, zakona i Ustava. On nije krio svoje razloge zašto ne želi da se priključi toj listi, navodeći da je u životu birao i s kim pije kafu, a kamoli s kim će rame uz rame tražiti podršku građana na izborima.

Da li je više smetao političarima ili kriminalcima?

Nažalost, tu vlada izuzetno jaka sprega između političara i ozbiljnih kriminalaca, pa kad smetate jednima, automatski smetate i drugima. Oliver se nije uklapao u taj šablon, želeo je da misli svojom glavom, da glasno iznosi svoje, a ne tuđe stavove, borio se za grad oslobođen straha i kao takav očigledno smetao.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tada rekao da će Srbija sigurno pronaći ubice. Imate li informacije iz nadležnog Tužilaštva za organizovani kriminal o toku istrage?

Nemamo nikakve informacije. Za protekle četiri godine tu je bilo svega, mnogo pompeznih konferencija za štampu, velikih najava i na kraju jedno veliko ništa.

Pojedini mediji pod kontrolom vlasti objavili su da je Olivera ubio izvesni Fljorim Ejupi po naređenju Kadrija Veseljija i da je to ubistvo plaćeno 90.000 evra preko albanskih kriminalnih krugova. Kakva su vaša saznanja?

Utisak mi je da se neko svojski trudi da na sve načine skrene pažnju javnosti u nekom drugom pravcu. Ne zna se ko je ubio Olivera, ali se zna da neko moćan uspeva zasad da prikrije sve snimke bezbednosnih kamera u Kosovskoj Mitrovici. Da bih objasnio, iskoristiću ovaj slučaj momka iz Hrvatske koji je nestao u Beogradu. Danima cela Srbija i region prate taj nesrećni slučaj, a kao ključni dokazi u pokušaju da se zaključi šta se stvarno desilo koriste se bezbednosne kamere iz raznih delova Beograda. Bezbednosne službe su poskidale sve te snimke i zbog velike pažnje javnosti ti snimci su objavljeni u medijima, a pre svega koriste ih nadležni organi kako bi rekonstruisali šta se desilo s tim momkom. Ja već četvrtu godinu postavljam isto pitanje jer verujem da se tu kriju mnogi odgovori, gde su takvi snimci u Oliverovom slučaju?

Hoćete da kažete da postoje snimci na kojima se vide Oliverove ubice?

U Kosovskoj Mitrovici se nalaze na desetine i desetine takvih kamera, one su snimile ko se kretao u te dve ulice danima pre ubistva i na sam dan. One kriju odgovor ko je pratio Olivera, odakle su došle i kuda su otišle ubice, pa ako su to Albanci, postavlja se pitanje zašto nam naši koji to tvrde ne pokažu snimke. Dodatno muči to što znamo da je policijski sastav Kosovske policije u toj sredini većinski srpski, da se sve te kamere nalaze na srpskim objektima, pa se nameće pitanje ko je toliko moćan da kontroliše da se ti snimci nikada ne pojave.

Kako ocenjujete dosadašnji tok suđenja pred sudom u Prištini optuženima za umešanost u ubistvo?

Taj postupak, nažalost, do ovog trenutka nije obuhvatio dva ključna pitanja, ko su izvršioci, a ko nalogodavci ubistva. Pažljivo pratimo i sačekaćemo da vidimo u kom će to pravcu da ode.

Pričalo se da je Oliver nekoliko dana pre ubistva upozorio službe u Beogradu da mu je život ugrožen?

Oliver je upozorio i Beograd i Prištinu, ali i Kfor da je situacija bezbednosno izuzetno problematična i da nadležni pod hitno moraju nešto da preduzmu. On je čak i u televizijskoj emisiji izgovorio da su mu sve uradili i da je ostalo samo još da pucaju na njega. Prilikom susreta sa zvaničnicima Kfora neko ga je tajno pratio i snimao, a kasnije su taj materijal koristili za snimanje propagandnih političkih spotova koji su služili da diskredituju Olivera i prikažu ga kao izdajnika. Nikada nismo dobili odgovor ko ga je pratio i tajno snimao, kao i da li su ga pratili i neposredno pred ubistvo.

Koliko je, pre ubistva, bilo fizičkih napada na Oliverovu porodicu i imovinu u Severnoj Mitrovici?

Njemu su svojevremeno bombom razneli kola, zapalili kancelariju, Srbin mu je nasilno upao u stan dok nije bio tu i, razbijajući po stanu pred detetom, preneo preteću poruku s ciljem da ga uplaše da se ne kandiduje na izborima. Pošto se ipak kandidovao, pred izbore su mu ponovo zapalili kola. Ništa od toga nije ga odvratilo od namere da se bori za grad u kojem kriminal neće imati glavnu reč, u kojem se ljudi neće plašiti za svoju bezbednost. Međutim, neko je na kraju ipak odlučio da ga metkom zaustavi u toj borbi. Pucali su mu u leđa.

Da li je vaša porodica u međuvremenu imala bilo kakvu komunikaciju s Veselinovićem i Radoičićem?

Ne. Nemamo mi šta da pričamo s njima.

A s Vučićem ili s načelnicima BIA?

Moj otac je godinu dana nakon ubistva imao jedan sastanak u Kancelariji za Kosovo i Metohiju. Nakon toga niko se više nikada nije javio.

Jeste li saznali ko je naručio i platio izradu spota na TV Pink kojim je najavljeno ubistvo “izdajnika” Olivera Ivanovića?

Nismo mi ti koji treba da sprovode istragu. Nadležni organi su ti koji bi u normalnoj državi morali da se bave tim pitanjima. Međutim, dok su ti spotovi emitovani, paralelno s njima protiv Olivera su i neki od najviših zvaničnika Srbije takođe vodili prljavu kampanju u kojoj su govorili da je glas za Olivera glas protiv interesa Srba na Kosovu i Metohiji. Dakle, sve to bio je deo organizovane prljave kampanje koja je imala za cilj da Olivera politički diskredituje i satanizuje, pa zato i ne čudi što za tako nešto do danas niko nije snosio nikakvu posledicu.

Tekst je prenet sa portala Novi magazin.

Click