Na mom radaru: Marija Samardžić

1. October 2023.
Marija Samardžić je činovnica u kulturi i ljubiteljka hodanja buvljakom, prirodom i gradom.

Izvor: Novi magazin

Pančevački buvljak

Živim u radničkom, zelenom naselju Tesla u Pančevu, čiji je nastanak vezan za istoimenu fabriku sijalica koja je, kao i mnoge druge, nestala u talasima sumnjivih privatizacija. Jedna od prednosti života na Tesli je to što se graniči sa najvećom pančevačkom atrakcijom – buvljakom. Već u subotu uveče kreće komešanje i prodavci počinju da postavljaju međe i zauzimaju svoja mesta, a u nedelju od ranog jutra u talasima pristižu najrazličitiji kupci – kolekcionari, nostalgičari, istraživači, štedljivci koji na buvljaku nalaze nove stvari deset puta jeftinije nego što koštaju u prodavnicama, pomodari, kao i među prodavcima omraženi „posmatrači“. Buvljak je najbolje mesto za vežbanje oka i uočavanja, ali i mesto bučnog siromaštva. Jedan veliki prodajni izložbeni prostor koji se iz nedelje u nedelju transformiše, ali u biti ostaje isti i tako nas inspiriše da mu se iznova redovno vraćamo.

Sutjeska u Galeriji RTS-a

Moj deda Rade bio je partizan-prvoborac i poginuo je u bici na Sutjesci koja se odigrala pre 80 godina. Na gorespomenutom buvljaku sam pronašla monografiju posvećenu ovoj bici u kojoj se spominje i moj deda – tek tada smo saznali kog je dana tačno poginuo i gde. Ne obazirem se previše na razne revizionizme, već osećam veliki ponos i divljenje prema ljudima koji su negde i intuitivno osetili nepravdu i ustali protiv najvećih zala – nacizma i fašizma. Meni je tu stvar jasna. Iako mislim da je ova godišnjica zaslužila mnogo veću pažnju, bilo mi je drago da posetim izložbu „Sutjeska – 80 godina“ koja će do 6. oktobra biti postavljena u Galeriji Radio-televizije Srbije. Od svih eksponata mislim da su me najviše potresli foto-kolaži Goranke Matić, u kojima su spojeni detalji oskrnavljenih fresaka Krsta Hegedušića iz Spomen doma na Tjentištu sa kadrovima monumentalne i neme prirode koja je isto tako posmatrala veliku borbu 1943, kao i činove malih varvarstava koja su usledila decenijama posle.

Remix comix u Pančevu

Često sam tužna zbog toga što moj rodni grad Pančevo, u kom i živim, gubi svoj identitet pod neplanskim udarima investitorskog urbanizma, ali sam zato još sam srećnija kad se u njemu dešavaju neke važne i velike stvari. Primer toga što smatram važnim i velikim: ove godine će se baš u Pančevu realizovati jedan deo velikog međunarodnog strip-projekta Remix Comix, na kom učestvuju i organizacije iz Češke, Slovenije i Holandije. Posebno mi je drago što se stripadžije u našem ogranku projekta bave pričama starijih Pančevaca – izlascima na nekadašnji Korzo, počecima rada omladinskog pozorišta Atelje mladih, dešavanjima u našoj Gimnaziji od pre skoro pola veka. U oktobru Pančevo postaje izložbeni strip-prostor, pa ćete postavke moći da pogledate u šetnji od Gimnazije, preko Kulturnog centra Pančeva, Doma omladine, sa velikim finalem u našem najvećem i najlepšem parku, Narodnoj bašti. Vidimo se 19. 10. na ulicama Pančeva!

Članak je prenet sa portala Novi magazin.

Click