Na mom radaru: Arsenije Mandić

28. July 2023.
Arsenije Mandić je urednik portala kulture.rs. Bio je angažovan kao dopisnik dnevnog lista Danas u Novom Sadu. Nakon srednje muzičke škole „Isidor Bajić“ završio je studije žurnalistike na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde je trenutno na master studijama komunikologije.

KULTURE

Ne postoji jedna kultura, postoje kulture. Sve su one plod ljudskog stvaralaštva. Jedna proizilazi iz druge i kao takve čine jednu celinu – zato i multikulturalnost predstavlja najbolji primer jedinstva različitosti. Pokušaji postavljanja jedinstvene kulturne matrice je obesmišljavanje pojma multikulturalnosti – kroz globalno prisutnu politiku koja umetnost svodi isključivo na trgovinu maglom i praznim pričama. Iza toga se krije i teška boljka savremenog sveta – uprosečavanje. Cilj je postati prosečan, a kada se to dogodi, nema dalje. Zato je važno ukazati da kulture same po sebi međusobno komuniciraju – to je ono o čemu govorimo na portalu kulture.rs.

NOVI SAD

Za grad u kojem živi gotovo pola miliona ljudi, uzevši u obzir i njegovu širu okolinu, razočaravajuće mrtva atmosfera u svetu kulture. Najdinamičnije je u Galeriji Matice srpske koja svakog petka organizuje program u okviru izložbe Poklon-zbirka Dragiše Brašovana. Tužno je reći, ali preko leta, teško da imate ovde šta da vidite – osim Exita – koji se ni na koji način ne može svrstati u kulturne događaje. Samo da podsetim da su kultura i zabava dve različite stvari.

OLUJA

Aktuelne superćelijske oluje osim što su ogolile krovove, fasade i srušile stotine stabala unele su malo dinamike u ovo vrelo novosadsko leto, ali su ogolile i neverovatnu ljudsku glupost. Ovih dana svedočim o pomahnitaloj seči stabala koja su preživela svaki udar oluje – žrtvujući svoje manje grane kako bi zaštitili naše kuće i zgrade. Ali su neki pametni mozgovi rešili da im to drveće više ne treba – pa su ga sravnili sa zemljom da bi ponosno pokazali elemente mahalskog urbanog mobilijara – poljskih klozeta, šupa i metalnog otpada pod vedrim nebom. Logika idiotika.

TIGAR LUX

Beton, otpad i rijaliti – ima li išta lepše u svetu malograđanskih čarolija. Upravo se ovim izrazom bavi dizajnerka Olga Mandić, koja je zadužena za vizuelni deo portala kulture.rs, kroz svoj koncept pod nazivom „Tigar Lux“. Kroz crteže deformisanih tigrova, kakve možete dobiti kod loših tatu-majstora, ova umetnica nam ilustruje pokušaje „skupe“ estetike – na račun primitivnih klijenata.

Izvor: Novi magazin.

Click