Na mom radaru: Dušan Kokot

15. January 2022.
Dušan Kokot, profesor razredne nastave, rođen u Kikindi 1976. Od 2001. živi i radi u Zrenjaninu. Od 2002. do 2020. zaposlen u školi.
dusan-kokot-foto-PrintscreenYouTubeTelevizija-Šabac-725x483
Dušan Kokot. Foto: Nova/Printscreen/YouTube/Televizija Šabac

Dugogodišnji sindikalni aktivista, od septembra 2020. nalazi se na čelu Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, organizacije koja ima 4.000 članova. Od 2019. predsedava Upravnim odborom NVO Građanski preokret. Zastupa načela demokratije, vladavine prava i solidarnosti među ljudima.

PROGNOZA VREMENA

Meteorolozi su najavili zimu hladniju od prethodnih. Zasad deluje da su bili u pravu. Neka druga meteorologija bi trebalo da najavi prognozu za proleće. Zasad deluje kao izvesno “toplije od proseka”. Znale su takve vremenske pojave da dovedu do raznih društvenih promena. Neka topla jesen, pre nešto više od 20 godina, izmamila je stotine hiljada ljudi na ulice. Pored lišća pao je i jedan diktator. Možda bi trebalo pogledati kakva je zima prethodila ovako radosnom događaju.

PETLJA

Nestvarna je dubina brloga u kojem preživljavamo. Taloži se to već decenijama. Gde god zagrebeš, naletiš na Srbiju. Krvoliptanje je bilo obilno. Deluje da se to teško može popraviti gumicom i da je potreban novi papir. Treba nam plan šta tu nacrtati. Još jedan krug pakla i tabananje zbog nekog drugog (ne nužno i novog) vlastoljupca bio bi krunski dokaz generacijske nesposobnosti. Želim da verujem da možemo bolje. To je jedini način da izbegnemo sramotu.

POGREŠNO SKRETANJE

Deca su iskrena, solidarna, saosećajna i puna ljubavi. Kako onda toliko njih izraste u srebroljupce, prevarante, lažove… ? Rođeni dobri da postanemo loši? To ne može biti naša sudbina. Gde je ta granica na kojoj pogrešno skrenemo. Traganje za tim odgovorima je traganje za esencijom društva. Kada jedan narod u tome uspe, onda ima društvo i državu. Kada omaši, onda ima družinu i galamdžiju koga mora da sluša. Vaspitavajte uvek, ponajviše primerom. Za bolje društvo potrebni su nam i bolji građani.

Tekst je prenet sa portala Novi magazin.

Click