Merlinka broj 11 ponudiće beogradskoj i novosadskoj publici više od 100 filmova LGBT tematike

7. December 2019.
Tokom četiri festivalska dana 11. Međunarodnog festivala LGBT filma – Merlinka, koji se održava od 5. do 8. decembra u beogradskom Domu omladine, biće prikazano 120 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova LGBT tematike, podeljenih tako što će se projekcije igranih ostvarenja održavati u Velikoj sali, autorskih i dokumentarnih filmova u sali Amerikana, dok će Klubić DOB biti rezervisan za kratkometražne radove. Po prvi put, ovogodišnji festival će se održati i u Novom Sadu, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, od 6. do 8. decembra sa skraćenim programom.
merlinka
Fotografija preneta sa portala Novi magazin

Pripremio: Dragan Stošić. Izvor: Novi magazin.

Kvalitet francuske kinematografije uticao je na to da u fokusu ovogodišnjeg festivalskog izdanja, pod nazivom Liberté, Égalité, Queernité, bude francuski film – objašnjava umetnički direktor i selektor, inicijator i osnivač Merlinke, Predrag Azdejković. “Najpre je tu film Portret dame u plamenu rediteljke Selin Skijame, kojeg, u gomili kritika koje sam čitao u svetu, prati epitet remek-dela. Retko se dešava da neki film dobije pet zvezdica u londonskom Gardijanu, što je tom ostvarenju pošlo za rukom. Takođe, tu je i Entoni Hikling, koji je sada Francuz, iako je Englez po rođenju“, dodaje Azdejković.

Festival, u istom tonu, zatvara francuska komedija Sjajni škampi, rediteljskog para Maksima Govara i Sedrika le Galokoja, koji je doživela veliki uspeh u francuskim bioskopima.

Merlinku 5. decembra otvara švedsko-gruzijsko-francuski film A onda smo plesali, švedskog reditelja Levana Akina, koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Kanskom festivalu, i švedski je predstavnik za Oskara. “Prisustvovao sam Paradi ponosa u Tbilisiju u Gruziji 2013. i bio svedok situacije u kojoj je hrabru omladinu napala rulja od nekoliko hiljada ljudi, koju je organizovala pravoslavna crkva. Osećao sam da moram na neki način da se pozabavim tim pitanjem”, objašnjava Akin, koji je gruzijskog porekla i živi u Švedskoj, zašto je realizovao ovaj projekat.

Na svečanom otvaranju Merlinke svoj performans (Jeste li gladni?) izvešće Branko Milisković, dok na zatvaranju festivala nastupa slovenačka grupa Sestre, koje su predstavljale Sloveniju na Evroviziji 2002. i pevaju u drugoj sezoni serije Senke nad Balkanom.

Jedan od emotivnijih filmova na ovogodišnjem festivalu, po mišljenju organizatora, biće brazilsko ostvarenje Sokrat reditelja Aleksandra Morata, koji prati priču petnaestogodišnjaka koji nakon iznenadne smrti majke, postaje beskućnik, potpuno odbačen od svih. Sokrat se suočava sa izolacijom zbog svoje seksualnosti, a njegova potraga za pristojnim i dostojnim životom, dostiže tačku pucanja.

Retrospektiva ovogodišnjeg Merlinka festivala posvećena je englesko/francuskom reditelju i glumcu Entoniju Hiklingu, koji će, takođe, uz pomoć francuskog glumca Gaetana Vetijea održati radionicu na temu prikazivanja golog tela na filmu i rada sa glumcima.

Iz programa se još izdvajaju i južnoafrički film Kanarinac Kristijana Olvagena, vijetnamski Song lang Leona Lea, čileanski Princ Sebastijana Munjoza, američki Divlje noći sa Emili (Dikinson) Madlen Olnek, austrijski Erik i Erika Rejnholda Bilgerija, meksički Nije vam ovo Berlin Harija Sama, dokumentarci Galor Lasla i Dilana Tonka, Dok nas pornić ne rastavi Horhea Pelikana i Stvaranje Montgomerija Klifta Roberta Andersona Klifta i Hilari Demon…

Članak je prenet sa portala Novi magazin.

Click