Izbegavanje MMR vakcine: Epidemija malih boginja na pragu

22. January 2023.
U godinama korone u Srbiji je vakcinisano najmanje dece u poslednje dve decenije, a protivpandemijske mere, uključujući i maske, sprečavale su da se zaraze masovno prošire. Sada više nema nikakvih prepreka za masovno obolevanje od malih boginja, zaušaka i rubeola iako protiv tih bolesti već decenijama postoji efikasna i proverena vakcina.
cdc-83YXJwzKwmY-unsplash
Ilustracija. Foto: CDC/Unsplash

Piše: Jelena Aleksić, Novi magazin

Građani Srbije se odgovornije ponašaju prema životinjama nego prema sebi – neće kupiti psa koji nije vakcinisan od štenećaka, koji izaziva ista vrsta virusa kao i male boginje, dok će, sa druge strane, odbiti da svoju decu zaštite MMR cepivom.

Iako surova, pomenuta tvrdnja epidemiologa Milanka Šeklera je, nažalost, sasvim tačna, bar kada je u pitanju odnos roditelja prema sopstvenoj deci jer je i te kako merljiva. U ovom trenutku Srbija je u ozbiljnom riziku od izbijanja nove epidemije malih boginja, a lekari s kojima je Novi magazin razgovarao tvrde da je „gotovo nemoguće da će se obolevanje zaustaviti“.

Razume se, izjava je sročena diplomatski kako se ne bi širila panika jer ono što je moguće i što će najverovatnije uslediti neće biti nimalo naivno.

NA KRIVOM PUTU: To, sa druge strane, pretpostavlja da su roditelji svesni opasnosti koje donose male boginje iako njihovo ponašanje govori sasvim drugačije. U pitanju je potpuno nonšalantan, a kako bi doktor Šekler rekao, i krajnje neodgovoran odnos prema zdravlju sopstvene dece, budući da je obuhvat vakcinacijom u ovom trenutku, prema podacima Batuta, najmanji u poslednjih 20 godina!

Poznato je da na svakih 1.000 obolelih jedna osoba premine, a tokom epidemije 2017/2018. u Srbiji je umrlo 15 obolelih, najviše dece do pet godina. Stotine njih se borilo sa upalom pluća, a među 6.000 obolelih čak 95 odsto bilo je nevakcinisano.

U ovom trenutku u Smederevu je registrovana epidemija malih boginja, a među osam zaraženih je šestoro nevakcinisane dece mlađe od tri godine.

„Kаkо nаciоnаlnа rеfеrеntnа lаbоrаtоriја, Institut zа virusоlоgiјu, vаkcinе i sеrumе ‘Tоrlаk’ trеnutnо vrši ispitivаnjе višе dоstаvljеnih uzоrаkа, оčekuје sе dа ćе biti pоtvrđеnо јоš slučајеvа“, najavljuje Batut

(Institut za javno zdravlje Srbije) u saopštenju u kojem potvrđuje zarazu.

Srpsko lekarsko društvo je početkom nedelje upozorilo na potencijalno masovno obolevanje, deleći strah lekara u zemlji od onoga što nam sledi ili bi moglo da nam se dogodi. Naime, jedan oboleli može zaraziti čak 15 osoba jer su prvi simptomi morbila nekoliko dana nevidljivi. A u to vreme pacijent je visoko zarazan.

„Srpsko lekarsko društvo apeluje na roditelje da MMR vakcinama vakcinišu decu protiv malih boginja i ostalih bolesti. Zbog drastičnog pada primene MMR vakcine poslednjih godina, Srbija se nalazi na pragu epidemije morbila, mupsa i rubeole. Reč je o visoko zaraznim i veoma ozbiljnim virusnim infekcijama od kojih, sem vakcinacije, nema drugog načina zaštite“, piše u saopštenju SLD, i podseća da morbile uzrokuju teške oblike pneumonije i meningoencefalitisa koji se, nažalost, neretko završavaju fatalno.

MITOVI I ZABLUDE: „Uzrok odustajanja od primene MMR vakcine je neosnovani strah od autizma kao rezultat nekompetentnih, lažnih, neodgovornih, pa i nedobronamernih informacija“, upozoravaju lekari, govoreći o navodnoj vezi autizma i MMR vakcine.

U pitanju je stara i sada već mnogo puta dokazana laž, a doktori bi rekli jedna od „najštetnijih zabluda u medicini lansirana poslednjih decenija“.

Sve je počelo u februaru 1998. kada je Endru Vejkfild, abdominalni hirurg, sa svojim saradnicima u časopisu Lanset objavio članak o tome kako MMR vakcina izaziva autizam. Članak je prenelo mnoštvo medija i tako je započeo lanac straha i nove pojave bolesti za koju se smatralo da je iskorenjena, prvenstveno ona povezana s malim boginjama.

Mnogi autori kasnije su pokušali da potvrde korelaciju između morbila i autizma, ali nisu uspeli. Generalni medicinski savet Velike Britanije saopštio je 2010. da se rad ne zasniva samo na lošoj nauci već da je to namerna prevara i falsifikat glavnog istraživača dr Endrua Vejkfilda i oduzeo mu lekarsku licencu. Istražitelji su saznali da je advokat koji je tražio vezu između vakcine i autizma platio Vejkfildu više od 435.000 funti da bi namerno plasirao rezultate koji osporavaju vakcinu.

Epilog ove priče je u tome da se časopis Lanset u potpunosti ogradio od Vejkfildove tvrdnje, a on sam je, kako je rečeno, izbačen iz Lekarske komore Engleske.

„Ove dve pojave (vakcinacija i autizam) nemaju apsolutno nikakve veze osim što se vremenski podudaraju zato što u drugoj i trećoj godini roditelji obično uočavaju da nešto nije u redu sa detetom i povezuju to s vakcinacijom. Međutim, stručnjaci mogu da otkriju autizam mnogo pre prvog rođendana“, objasnio je svojevremeno epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović, po ko zna koji put demantujući tvrdnje o vezi vakcine i autizma.

POSLEDICE PANDEMIJE: Kada se Srbija te 2017. i 2018. godine borila sa epidemijom malih boginja koja je, ruku na srce, bujala i u okruženju, upravo je ova suluda teorija o autizmu bila presudni faktor da se deca ne vakcinišu. Nažalost, obuhvat vakcinacijom danas je i manji nego tada.

„Zbоg smаnjеnоg оbuhvаtа rutinskоm imunizаciјоm tоkоm pаndеmiје kovida u Srbiјi u 2021, sаmо 74,8 odsto dеcе dо dvе gоdinе stаrоsti vаkcinisаnо je MMR vаkcinоm. U nekim oblastima tај оbuhvаt ide i ispоd 50 odsto, čаk i 20 odsto u nеkim оpštinаmа. Stоgа sе trеnutnа situаciја mоžе smаtrаti аlаrmаntnоm i zаhtеvа brz i kооrdinisаn оdgоvоr svih pаrtnеrа kаkо bi svа nеvаkcinisаnа dеcа u Srbiјi bilа vаkcinisаnа“, navodi Batut u jednom od svojih saopštenja koja bukvalno štancuje ovih dana glede malih boginja, podsećajući roditelje da se obolevanje može sprečiti samo i isključivo vakcinacijom. Pa čak i ako je dete obolelo, treba ga povesti na vakcinaciju.

„Mаlе bоginjе nisu blаgа bоlеst. Širе sе brzо i s pоtеnciјаlnо tеškim pоslеdicаmа, pоsеbnо zа bеbе i dеcu mlаđu оd pеt gоdinа. Glаvni simptоmi su visоkа tеmpеrаturа, curеnjе iz nоsа, crvеnilо оčiјu i оsip kојi sе pојаvljuје nеkоlikо dаnа kаsniје. Оsоbа је zаrаznа čеtiri dаnа prе, kао i čеtiri dаnа nаkоn pојаvе оsipа“, piše Batut u saopštenju koje potpisuju i Svetska zdravstvena organizacija i UNICEF Srbija.

Podsetimo, da bi se izbeglo masovno zaražavanje i epidemija, potrebno je da takozvani obuhvat vakcinacijom bude 95 odsto. U Srbiji je on trenutno najmanji u protekle dve decenije, i to ne samo zbog pomenutog mita o autizmu.

„Maske i ostale protivpandemijske mere protiv kovida štitile su decu i od zaražavanja morbilama. Mi smo konstantno apelovali da se zbog kovida ne prekida kalendar vakcinacije, ali nisam siguran da su nas roditelji čuli. To što ih nije bilo dosad je bio privid zbog maski i ostalih mera. Uostalom, mi sada imamo veliki broj dece obolele od RSV virusa protiv kojeg nema vakcine, i to je direktna posledica skidanja maski i smanjene zaštite koju smo ipak održavali tokom pandemije“, otkriva u razgovoru za Novi magazin profesor dr Georgios Konstantinidis, predsednik Udruženja pedijatara Srbije, nimalo iznenađen, ali prilično zabrinut zdravstvenim kartonom najmlađih.

„Ključno je ubrzati vakcinaciju. Imati na umu da je dete zarazno i pre pojave osipa i nikako ga ne slati u kolektiv i s najmanjim simptomima curenja nosa. Jer, podaci o obuhvatu nisu nimalo naivni, posebno u pojedinim regionima kao što su Beograd ili Novi Sad, gde je obuhvat vakcinom oko 25 odsto“, kaže profesor Konstantinidis, neuveren da će roditelji u Srbiji ozbiljno shvatiti apele lekara.

A koliko je situacija opasna i potencijalno čak teža nego 2017, svedoči i činjenica da je pandemija kovida u celom svetu uticala nа krеtаnjе drugih zаrаznih bоlеsti, uključuјući mаlе bоginjе.

Prеmа pоdаcimа Svetske zdravstvene organizacije, u celoj Evropi se bеlеži pоrаst brојa slučајеvа mоrbilа tоkоm 2022. u оdnоsu nа 2021. gоdinu.

Zа vrеmе trајаnjа pаndеmiје u skоrо čеtvrtini zеmаljа svеtа prеkidаnа је ili оdlаgаnа imunizаciја MMR vаkcinоm, а u vеlikоm brојu zеmаljа dоšlо је dо znаčајnоg pаdа оbuhvаtа.

Tоkоm 2020. i 2021. gоdinе u Srbiјi su, kako je rečeno, rеgistrоvаnе nајnižе vrеdnоsti оbuhvаtа MMR vаkcinоm u pоslеdnjih dvаdеsеt gоdinа, a podaci za prošlu godinu tek se prikupljaju.

PORODIČNA EPIDEMIJA: Ono o čemu govori profesor Konstantinidis, a vezano je za sveopštu zaštitu koju su nam pružale maske i distanca, upravo je posvedočeno u Novom Pazaru, gde je tokom praznika (čitaj okupljanja familija) devetoro dece zaraženo tuberkulozom.

Zdravstveni radnici su ovo širenje tuberkuloze nazvali „porodičnom epidemijom“, istakavši da nema mesta za paniku.

Prim dr Slavica Plavšić je u razgovoru za Danas objasnila:

„Radi se o području gde se manje dece vakciniše i gde su češće mnogočlane porodice koje su glavni izvor zaraze. Dovoljno je da neki stariji član porodice ima tuberkulozu, a da su deca u čestom i dugotrajnom kontaktu, pa da i sama obole čak i ako su vakcinisana. Nisu neobične situacije da starija osoba kašlje, da se to pripisuje starosti, dok se zapravo radi o tuberkulozi i da se deca tako zaraze“.

Konačno, podsetimo da je vakcinacija protiv tuberkuloze kao protiv i malih boginja obavezna, a roditeljima koji to odbijaju mogu biti izrečene novčane kazne. Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kazne se kreću do 150.000 dinara.

U Srbiji je obavezna vakcinacija dece koja borave u predškolskim i školskim ustanovama, kao i u ustanovama za smeštaj dece bez roditeljskog staranja i od difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečije paralize, virusnog hepatitisa B, oboljenja izazvanih hemofilusom influence tipa B i oboljenja izazvanih streptokokom pneumonije.

Izuzetak je predviđen u slučaju postojanja medicinskih kontraindikacija koje utvrđuje doktor medicine odgovarajuće specijalnosti ili stručni tim za kontraindikacije.

Karton vakcinacije se čuva 90 godina

Od prve vakcine koju beba dobije vodi se evidencija na papiru i elektronski, a domovi zdravlja su u obavezi da karton vakcinacije čuvaju 90 godina, baš kao i zdravstvene kartone.

„Kartončić vakcinacija je bitan za roditelje, na primer, kada roditelj napusti svoje matično mesto, ne nalazi se u mestu gde je njegov dom zdravlja, pa se dete, na primer, povredi, bitno je da se zna da li je primilo tetanus i u nekim vanrednim situacijama epidemiološke prirode“, rekla je za RTS dr Olivera Todorović, pedijatar u DZ Palilula.

Uvid u karton o vakcinaciji dok je dete maloletno može da ima samo roditelj ili staratelj. Od 15. godine moguće je i na lični zahtev. Ili na zahtev suda.

„Kada naši korisnici idu u druge zemlje, u Evropu ili SAD, obično se traži vakcinalni karton i naš vakcinalni karton odgovara tom anglosaksonskom, Evropi i Americi, jedino što mi nemamo varičele, ali onda tražimo po izveštaju iz kartona da je dete preležalo varičele i napišemo i to. Znači, traži se karton vakcinacije, što je bitno da znaju svi naši pacijenti da i druge zemlje imaju redovan sistem vakcinacije, kalendar vakcinacije koji se slaže s našim i da moraju da budu vakcinisani“, kaže dr Todorović.

U Crnoj Gori ugroženo 20.000 dece

Reagujući na pojavu malih boginja u Srbiji, Institut za javno zdravlje, epidemiolozi i domovi zdravlja širom Crne Gore apeluju ovih dana na svoje građane da vakcinišu decu protiv malih boginja jer je, kako tvrde, epidemija na pragu. Navode da je nevakcinisano čak 40 odsto dece predškolskog uzrasta.

U 2022. godini je vakcinisano svega 11 odsto dece rođene godinu dana ranije, tvrde epidemiolozi iz komšijskog Instituta za javno zdravlje, uz procenu da je u Crnoj Gori u riziku od malih boginja oko 20.000 dece. Prema poslednjim podacima, manje od četiri odsto dece rođene 2020. i 2021. godine vakcinisano je u redovnom terminu.

Domovi zdravlja u Kotoru i Tivtu poručili su 13. januara da deci preti ponovno „obolevanje od zaraznih bolesti koje su bile gotovo iskorenjene“.

„Zbog agresivnog djelovanja antivakcinalnih lobija bilježimo značajan pad broja vakcinisane djece po obaveznom kalendaru imunizacije“, saopštio je Dom zdravlja Kotor.

Tekst je prenet iz Novog magazina.

Click