Dobar primer Novog optimizma – Tri Dušana

10. December 2020.
Dušan Čavić i Dušan Šaponja, poznatiji kao radio dvojac Marka-Žvaka ovogodišnji su dobitnici priznanja Dobar primer optimizma, koje dodeljuje nevladina organizacija Novi optimizam Branislava Grubačkog.
dusan-i-dusan
Foto: N1

Ovogodišnje priznanje dvojici Dušana biće poslednje pod tim nazivom, pošto će naredno poneti ime Dušana Mitrovića, nedavno preminulog direktora DanGrafa i jednog od osnivača dnevnog lista Danas. Od 2021. godišnja nagrada Pokreta Novi optimizam “Dobar primer Novog optimizma” nosiće naziv: Povelja “Dušan Mitrović” za dobar primer Novog optimizma.

 

MARKA-ŽVAKA: U obrazloženju za dodelu nagrade Čaviću i Šaponji kao lajtmotiv uzeta je rečenica koju je Čavić 2016. rekao u jednom od intervjua: “Društvo ne prepoznaje ‘malog čoveka’, naprotiv, na njemu se iživljava. Takvim sudbinama se bavimo zato što nam je stalo da društvo bude po meri svakog čoveka i da zakon bude isti za sve.”

Kako žiri navodi, “od 2001, kada se emituje prva sezona ‘Ciklotrona’, pa sve do danas, ovi novinari su ostali verni svojoj osnovnoj misiji – osvetljavati, imenovati, prikazati, istaći život običnog, malog čoveka i njegove životne i društvene izazove, boriti se i zalagati za istinski građansko društvo – ono koje ne ostavlja nikoga za sobom, ne zaboravlja nikoga i ne gura nikoga na margine. Iako je ovakva misija, pogotovu u sferi medija – skoro pa uzaludna i nemoguća, ovaj dvojac nije odustao.”

Takođe, podseća se da su Čavić i Šaponja, suočeni sa sve manjim “prostorom” za svoje emisije, prešli na digitalnu platformu, koja donosi sasvim novu publiku, mogućnosti, ali i odgovornost. Time “pokazuju da ova emisija, kao i njeni autori, zaista razumeju i žive filozofiju Novog optimizma – ne odustaj, bori se i uključi sve jer razlike su ono što nas spaja”.

 

DUŠAN MITROVIĆ: U tekstu kojim najavljuje da će nagrada ubuduće nositi ime Dušana Mitrovića Branislav Grubački piše kako su posle praktično prinudnog odlaska iz rodnog Zrenjanina za njega tačka oslonca, mesto okupljanja, poslovni aranžman s jakim moralnim kodeksom, način razmišljanja i delovanja, ukratko, način življenja, bili list Danas i Dule.

“Otklonio je Dušan (Mitrović) svaki moj strah u pogledu samopoštovanja i samouverenja, kao i nedoumicu oko vlastitih sposobnosti – dilemu o pravom mestu i ulozi koju bih mogao imati u društvu u kojem živimo. Uz ‘blagoslov’ da ‘izmislim’ sopstvenu funkciju, iako mi u početku nije bilo najjasnije šta ću konkretno raditi, pozvao me je za svoj redakcijski sto, te sam kao press-producent postao deo Danasove porodice saradnika (i danas imam novinarsku karticu s pečatom i fotografijom), ali na neki način i deo Dušanovog svakodnevnog života, budući da smo se često družili u njegovoj omiljenoj kafani.”

Grubački podseća da je Pokret Novi optimizam nastao pre 16 godina, ali iako nije započeo svoj rad s Mitrovićem i Danasom, bez njih u poslednje četiri godine ne bi opstao niti bi se delatnost Pokreta razvijala onako kako su nalagale okolnosti i perspektive njegovog osnivanja. “Novi mandat Novog optimizma biće određen jednim novim angažmanom, ali će taj aktivistički iskorak i dalje biti zasnovan na istim vrednostima empatije i solidarnosti oko kojih smo se Dušan Mitrović, prijatelji iz Danasa i mi ‒ optimisti – dosad okupljali.”

Porodica Mitrović je, inače, dala saglasnost da Povelja ubuduće nosi ime Dušana Mitrovića.

 

NOVI OPTIMIZAM: Sem naziva, moto Novog optimizma je solidarnost. Tokom pandemijske 2000. Pokret je nastavio sa realizacijom javnih diskusija na lokalne i nacionalne teme. Naravno, uz sve epidemiološke mere i preporuke. Između ostalog, uoči parlamentarnih i lokalnih izbora organizovana je tribina “Izbori – bojkot: šest dana pre” na Dorćol placu u Beogradu. Jednom od prošlogodišnjih dobitnika priznanja Aleksandru Obradoviću, uzbunjivaču iz valjevskog Krušika, posvećena je i tribina održana u sali Skupštine grada Valjeva. U Kikindi je proslavljen izlazak 1.100. broja Kikindskih novina. Nedavno je u saradnji sa Centrom za podršku ženama realizovan seminar na projektu “50 nas za sve vas” i edukacija o kampanji “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”. Jedna od najvažnijih ovogodišnjih akcija u kojoj Novi optimizam učestvuje je protivljenje izgradnji “novosadskog Beograda na vodi” odnosno “Novi Sad na vodi? Vidi, Gari, ne može!” Istoimena tribina organizovana je u saradnji sa Centrom za održive zajednice i Zelenom mrežom Vojvodine iz Novog Sada, a u toku je prikupljanje potpisa za sprečavanje projekta “Novi Sad na vodi” na štandovima širom Novog Sada, kao i organizaciju foto-izložbe “Vidi, Gari, ne dam Dunavac!” Napokon, Novi optimizam je ove godine učestvovao u kreiranju ideje o Skupštini slobodne Srbije, kao novog prostora za zajedničko aktivističko i društveno delovanje u okolnostima ugroženih građanskih i političkih prava i slobode medija i izražavanja. Grubački je i glavni koordinator Skupštine slobodne Srbije.

Ove godine sačinjen je i Manifest Novog optimizma, kojim se promoviše Nova solidarnost, a Pokret je popisao i protokole o saradnji s partnerskim organizacijama: dnevni list Danas, Glas Šumadije, RTV Šabac, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, FoNet, Beta, Građanske inicijative i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija Nezavisnost.

Dodela nagrade 10. decembra

Povelja Dobar primer Novog optimizma biće dodeljena na Međunarodni dan ljudskih prava, četvrtak 10. decembra, u 13 časova, Kosančićev venac br. 18-20, Beograd.

Tekst je prenet sa portala Novi magazin.

Click